Nekoliko razloga da počnete doručkovati već sutra, ako to inače ne radite!

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Nekoliko razloga da počnete doručkovati već sutra, ako to inače ne radite!

Ako započnete dan hranljivim obrokom, to je veoma dobra priprema za bolju produktivnost i olakšava vašem telu da se uhvati u koštac sa svakodnevnim zadacima.

Doručak može poboljšati vaše blagostanje i postaviti jaku osnovu za vaše zdravlje i sreću.

Stimuliše metabolizam

Započinjanje dana hranljivim obrokom pokreće vaš metabolizam i pomaže vašem telu da efikasno koristi i skladišti energiju.

Održava energiju

Uključivanje proteina i složenih ugljenih hidrata u vaš jutarnji obrok održava nivoe energije stabilnim, čineći vas produktivnijim i fokusiranijim.

Podržava održavanje tkiva i imuniteta

Uključivanje biljnih proteina i dodataka ishrani u vašu jutarnju rutinu može pomoći u održavanju tkiva i imuniteta.

Zdravije varenje

Nutricionisti tvrde da vlakna pomažu varenje, regulišu glad i podržavaju zdrav mikrobiom creva koji obezbeđuje optimalnu apsorpciju hranljivih materija i eliminaciju otpadnih proizvoda.

Kontrola apetita

Doručak bogat proteinima pomaže u kontroli gladi i sprečava prejedanje kasnije u toku dana.

Podržava normalnu funkciju mozga

Doručak može pozitivno uticati na raspoloženje i mentalno zdravlje stabilizujući nivoe neurotransmitera i na taj način podržavajući normalnu funkciju mozga. Takođe, doručak daje mozgu neophodne esencijalne hranljive materije za optimalno funkcionisanje – poboljšanje pamćenja, učenja i kognitivnih sposobnosti.

Podržava zube i kosti

Kosti se sastoje od proteina i minerala, tako da unos dovoljno proteina zajedno sa hranom bogatom kalcijumom pomaže u održavanju zdravih kostiju i zuba.

Stimuliše proizvodnju krvi

Istraživanja pokazuju da se gvožđe, koje je neophodno za proizvodnju krvi, transport kiseonika i mišićnu energiju, bolje apsorbuje ujutru. Zato se preporučuje doručak bogat gvožđem.

Održavanje mišićne i nervne funkcije

Dok je protein ključna hranljiva materija koja podstiče rast i popravku mišića, magnezijum takođe promoviše mišiće, kao i pokretljivost i funkciju nerava.

Zaštita ćelija

Antioksidansi kao što su vitamini A, C, E, bakar i cink pomažu zdravlju ćelija i mogu smanjiti rizik od upale i bolesti.

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas
Претрага
Close this search box.