Kako da sigurno i brzo odledite auto bez oštećenja?

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Kako da sigurno i brzo odledite auto bez oštećenja?

Dočekao vas je ujutro zaleđen auto? Ovako ćete ga sigurno i brzo odlediti bez oštećenja.

Alkohol i sapun pomažu u bržem odleđivanju stakala na automobilu. Napravite tekućinu za odleđivanje stakala – u bocu stavite litru alkohola, decilitar vode i 1 kašičicu deterdženta za pranje posuđa. Dobro promućkajte.

Postoji još jedan recept

Ulijte u bocu s raspršivačem alkohol i vodu u razmeri 2:1 (dve trećine alkohola i trećina vode).

WD40 je odlično pomagalo u prevenciji zaleđivanja brave na automobilu. Ušpricajte ga u sve brave na vozilu i neće se zalediti preko noći.

Pripazite i da vam se vrata ne zalede, jer uzalud ste onda ušpricali WD40 u bravu ako se zaledi sve oko nje. Vrlo je jednostavno, sve što trebate napraviti je premazati gumu oko vrata automobila nekom masnoćom.

To može biti glicerin, vazelin, jestivo biljno ulje itd. Napravite to čim izađete iz vozila kako bi naredno jutro bez problema otvorili vrata.

Za vreme velikih hladnoća kada se vozila, bez izuzetka, ujutru smrzavaju, retrovizore je pametno zaštititi plastičnim kesama, a stakla kartonskom kutijom ili komadom platna.

To mogu biti i veliki peškiri za plažu koji će se smrznuti umesto auto stakla. Obavezno pokupite brisače kako ih ujutro ne biste zaglavili za prozore. Neki stavljaju stare čarape na brisače, i to pomaže.

Takođe je dobra ideja parkirati vozilo tako da prednji deo bude okrenut prema istoku. Tako će prvi jutarnji zraci polako topiti led sa šoferšajbne. Postoji i trik da se stakla u vašem vozilu ne zamagljuju, što je čest slučaj tokom hladnih dana. Vrlo je jednostavno, svo staklo premažite penom za brijanje i dobro istrljajte papirnim ubrusom, dok višak ne nestane.

Pored toga, napunite stare čarape mačjim peskom, zavežite ih i ostavite da stoje u autu. Ovaj pesak upija vlagu, tako da će smanjiti njenu količinu u vašem vozilu.

Šta ne smete da radite?

Kipuća voda će očistiti sneg i led, zar ne? Pa, brza promena temperature takođe može oštetiti vaše vetrobransko staklo, tako da nikada ne idite „lakim“ putem i uvek se držite upotrebe visokokvalitetnog odmrzivača i strugača.

Ako su vam brisači prekriveni snegom i ledom, nemojte ih uključivati ako želite da očistite staklo jer bi to moglo da ošteti motor brisača i same brisače. Kada koristite improvizovani strugač kao što je kutija za CD, rizikujete da izgrebete vetrobran, kao i boju sa automobila. Ni jedno ni drugo nije jeftino za popravku, pa je vredno investirati u strugač koji je namerno dizajniran za zimsku upotrebu.

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas
Претрага
Close this search box.