Manje starih dizelaša u saobraćaju smanjuje obolevanje od astme

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Manje starih dizelaša u saobraćaju smanjuje obolevanje od astme

Studija je sprovedena kao laboratorijski eksperiment sa eksperimentalnom i kontrolnom grupom, objašnjava glavna autorka Hana Klauber iz MCC.

Smanjenje broja starih dizel vozila na ulicama može značajno doprineti smanjenju obolevanja od astme kod dece, pokazala je nova studija.

Naučnici sa berlinskog Instituta za istraživanje klime MCC, Univerziteta u Frankfurtu na Majni i Mastrihtu otkrili su značajnu vezu između izduvnih gasova vozila i učestalosti obolevanja od astme kod dece. Deca čije majke su tokom trudnoće živele u ekološkim zonama, gde je zabranjen saobraćaj starijih dizel vozila, imala su 13% manju verovatnoću da im budu prepisani lekovi za astmu tokom prvih pet godina života.

Ovo istraživanje, objavljeno u stručnom časopisu Economic Policy, bazira se na anonimnim podacima pacijenata udruženja zdravstvenog osiguranja AOK. Praćeno je pola miliona novorođenčadi rođenih od 2006. do 2017. godine u nemačkim gradovima. Kako deca rastu, pozitivan efekat ekoloških zona se povećava, pružajući koristi tokom celog života, piše Revija HAK.

Studija je sprovedena kao laboratorijski eksperiment sa eksperimentalnom i kontrolnom grupom, objašnjava glavna autorka Hana Klauber iz MCC-a. Podaci su upoređivani sa podacima dece iz gradova sa sličnom socijalnom strukturom i vremenskim uslovima, koji su ekološke zone uveli kasnije ili ih uopšte nisu uveli.

Ekološke zone su obično smeštene u gradskim centrima i gusto naseljenim stambenim kvartovima, gde je saobraćaj vozila sa određenim klasama izduvnih gasova ograničen. Posebno su stariji dizel automobili pogođeni ovim zabranama koje su u nemačkim gradovima na snazi od 2008. godine. Prethodna istraživanja su već pokazala da vazduh u tim zonama sadrži oko 5% manje fine prašine.

Danas više od 200 gradova širom Evrope ima postavljene ekološke zone. Međutim, neke nemačke ekološke zone, poput onih u Erfurtu, Karlsrueu ili Hanoveru, su ukinute. Gradovi navode da zagađujuće materije retko prelaze zakonske granične vrednosti, što opravdava ukidanje ovih zona.

Ovo istraživanje potvrđuje da smanjenje broja starih dizel vozila u saobraćaju može značajno smanjiti obolevanje od astme kod dece, pružajući dugoročne zdravstvene koristi.

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas
Претрага
Close this search box.