Legende o karakondžulama: Kako se zaštititi od noćnih napada?

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Legende o karakondžulama: Kako se zaštititi od noćnih napada?

U mitologiji Južnih Slovena, naročito u mitologiji Srba, karakondžula zauzima posebno mesto kao zastrašujuće demonsko biće.

Iako nema dokaza o postojanju karakondžula, mnoga narodna verovanja i priče o njima i dalje žive među stanovnicima Srbije, Bugarske i Severne Makedonije.

Karakondžula se opisuje kao demonsko biće sa likom starice, sa nakaznim licem, svetlim očima, velikim i oštrim noktima, gvozdenim zubima i često s kozjim papcima, ušima i rogovima, slično satiru iz grčke mitologije. Ova bića se pojavljuju noću, naročito tokom „nekrštenih dana“, tj. od Božića do Bogojavljenja, kada su najopasnija po ljude.

Prema narodnim predanjima, karakondžula napadaju ljude koji se kasno noću zateknu izvan svoje kuće. Muškarce napada tako što im skoči na leđa i tera ih da je nose po celu noć dok se prvi petlovi ne oglase. Ako žrtva ne ispuni njene zahteve, karakondžula ih izgrebe i počupa svojim noktima. Kada se petlovi oglase, ona ih odgurne u kanal pored puta ili šume. Žene napada tako što ih izgrebe po licu, baci sa brda ili pokuša da ih udavi u vodi.

Verovanje u karakondžule Srbi su preuzeli od Grka, kod kojih su poznati muški demoni kalikanzari. Ovi demoni se pojavljuju tokom božićne sezone i njima se prinosi žrtva u obliku kolača. Pored toga, karakondžule su povezane sa dramatizovanim i maskiranim povorkama tokom „nekrštenih dana“, koje vode poreklo još od rimskog praznika Konzualija.

Iako se verovanje u karakondžule može činiti kao davna prošlost, ove priče i dalje žive među ljudima, podsećajući nas na bogatstvo i raznolikost narodnog folklora i mitologije.

Zaštita od karakondžula

Kao i protiv svih demona, i u borbi protiv karakondžula postoje „oružja“. U zavisnosti od od toga o kom delu Srbije je reč, narod je verovao da postoje određeni predmeti koji mogu da ih zaštite od ovih bića.

U nekim delovima Balkana predanje kaže kako je u noćne izlaske iz kuće dobro poneti crepulju, vratilo i greben, jer ovi predmeti imaju značajnu ulogu u tradicionalnim verovanjima i ritualima i poseduju moć da razgone i onemoguće destruktivnu aktivnost raznih natprirodnih bića. U nekim drugim krajevima, protiv karakondžula su se upotrebljavali vratilo, so i hleb.

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas
Претрага
Close this search box.