Evo zašto treba da jedemo šargarepu u neograničenim količinama!

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Evo zašto treba da jedemo šargarepu u neograničenim količinama!

Kako je prerađena i ultra-prerađena hrana izašla na tržište, jednostavno povrće poput šargarepe izgubilo je svoju privlačnost, a ljudi su izgubili prednosti povezane sa njim.

Iako je šargarepa ranije bila hvaljena zbog svog ukusa, boje i zdravstvenih prednosti, krajnje je vreme da je vratimo u stomak i na naše tanjire kako bismo bili sigurni da dobijamo obilje hranljivih materija i zdravstvenih koristi. Evo 10 razloga zašto bi trebalo da jedete šargarepu, čak i ako imate dobar vid.

Poboljšava vid

Živa crvena ili narandžasta boja prisutna u šargarepi je očigledan znak njihovog bogatstva beta-karotenom, antioksidansom koji vaše telo pretvara u vitamin A. Vitamin A igra ključnu ulogu u održavanju zdravog vida i sprečavanju noćnog slepila, pomažući vam da izbegnete prokletstvo da morate da nosite naočare.videćete na udaljenosti od 15 centimetara.

Poboljšava zdravlje kože

Šargarepa je prepuna antioksidansa kao što su karotenoidi i vitamin C, koji pomažu vašem telu i koži da zadrže svu spoljnu prljavštinu i bore se protiv oštećenja slobodnih radikala, što zauzvrat promoviše zdravu kožu. Količina vitamina C prisutna u šargarepi takođe pomaže u proizvodnji kolagena, održavajući kožu mladom i elastičnom.

Stimuliše imunitet

Kao dobar izvor vitamina B6 i C, šargarepa održava vaš imuni sistem neometanim radom. Oba vitamina doprinose snažnom imunološkom sistemu i pomažu u zaštiti od bilo koje infekcije, gripa ili bolesti koja vam se nađe na putu. Pored toga, vitamin B6 podržava proizvodnju antitela koja vam pomažu da se brzo oporavite od infekcije.

Bolje varenje

Šargarepa je bogata vlaknima, koja su važan izvor za održavanje zdravog sistema za varenje. Podržava zdrava creva i redovno pražnjenje creva kako bi vam pomogao da ostanete puni energije i aktivni tokom celog dana. Pored toga, vlakna sprečavaju zatvor i nadimanje tako da se ne suočite sa lošim danom.

Gubitak težine

Šargarepa je odličan izbor za mršavljenje ili održavanje težine zbog niske kalorijske vrednosti i malog sadržaja masti. Osim toga, ima mnogo vode i vlakana, što vam pomaže da se osećate sitim. Njihova zasitna priroda pomaže u obuzdavanju gladi, smanjujući potrebu za nepotrebnim grickanjem. Svojim profilom bogatim hranljivim sastojcima, šargarepa pomaže u gubitku težine smanjujući prejedanje između obroka.

Smanjuje nivo holesterola

Šargarepa sadrži rastvorljiva vlakna koja pomažu u vezivanju holesterola u digestivnom traktu i sprečavaju njegovu apsorpciju u krvotok. Ovo može pomoći u smanjenju nivoa lošeg holesterola i poboljšanju zdravlja srca. Šolja isečene šargarepe ili dodavanje šargarepe mešanom povrću ili čak salatama može pomoći u snižavanju nivoa holesterola, a da pritom ostanete siti.

Smanjen rizik od raka

Prema studiji pod nazivom „Unos šargarepe i rizik od raka debelog creva: prospektivna kohortna studija od 57.053 Danaca“ pominje da je „Nekoliko meta-analiza o konzumaciji šargarepe pokazalo da šargarepa igra centralnu ulogu u zaštiti povrća od razvoja različitih vrsta od raka. Preventivna uloga šargarepe u prevenciji raka je verovatno zato što je ona glavni izvor u ishrani bioaktivnih poliacetilenskih oksilipina falkarinol (FaOH) i falkarindiol (FaDOH), koji su pokazali antiproliferativne i antiinflamatorne efekte u brojnim in vitro studijama.

Poboljšava zdravlje mozga

Vitamini kao što su K1, folna kiselina i kalijum igraju važnu ulogu u podržavanju kognitivnih funkcija, zadržavanju pamćenja i olakšavanju učenja.

Bolji dah

Šargarepa je prirodno hrskava i vlaknasta, što pomaže u stimulaciji proizvodnje pljuvačke. Pljuvačka pomaže u ispiranju čestica hrane i bakterija iz usta, smanjujući rizik od karijesa i bolesti desni. Šargarepa je cenjena kao povrće koje se bori protiv karijesa, jer žvakanje hrskave, sirove šargarepe deluje kao prirodna četkica za zube. Žvakanje vam masira desni, a ovo svetlo povrće je bogato keratinom, koji napada plak, kao i vitaminom A, koji je ključan za jačanje osetljive zubne gleđi.

Hidratacija

Iako je čvrste teksture, šargarepa ima impresivnu količinu vode, odnosno 90 odsto šargarepe sastoji se od vode. Ovo je posebno korisno kada su temperature visoke ili nakon što vas je vežbanje ili podizanje teških tereta iscrpilo. Stoga, uključivanje šargarepe u vašu ishranu može biti jednostavan i efikasan način da obezbedite optimalnu hidrataciju, zajedno sa vašom uobičajenom vodom za piće.

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas