Da li znate šta se dešava u organizmu kada popijete kafu na prazan stomak?

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Da li znate šta se dešava u organizmu kada popijete kafu na prazan stomak?

Dobra vest je da ispijanje kafe na prazan stomak nije samo po sebi loše, ali može izazvati izvesnu nelagodnost. Postoji niz prednosti povezanih sa konzumiranjem kafe kada je u pitanju gastrointestinalni trakt.

Piće je okarakterisano kao loše zbog sadržaja kofeina i visokog sadržaja šećera, ali se kafa već dugi niz godina koristi u medicini.

Kofein povećava kiselost u želucu

Kafa utiče na nivoe želudačne kiseline na više načina. Kao rezultat toga, neki ljudi mogu da se suoče sa problemima poput dispepsije, koja je u osnovi poremećaj varenja, koji se lako može rešiti izbegavanjem kofeina ili uživanjem u šoljici kafe uz neku hranu.

Kofein stimuliše proizvodnju hormona gastrina, koji je odgovoran za proizvodnju želudačne kiseline.

Iako pomaže u pokretanju procesa varenja, takođe povećava kiselost u želucu.

Pored toga, fenoli koji se nalaze u kafi doprinose nivou kiselosti u crevima. Kafa ima Ph oko pet, dok naša želudačna kiselina ima Ph oko dva, što čini želudačnu kiselinu još kiselijom.

Kao rezultat toga, naš stomak bi trebalo da bude u stanju da podnese kiselost izazvanu ispijanjem kafe. Previše kiselosti nije problem.

Sve što jedete izaziva proizvodnju želudačne kiseline. Ako nakon ispijanja kafe na prazan stomak osećate nadimanje ili bolove u gornjem delu stomaka i mučninu, to verovatno znači da imate problem sa tim.

Problem nije nužno prevelika kiselost jer stomak to može da podnese i postoji sluz da ga zaštiti.

Više je da vaš jednjak ne može da izdrži takvu vrstu oštećenja kiseline.

Pijenje kafe na prazan stomak povećava proizvodnju želudačne kiseline.

Veći nivoi tečnosti ne izazivaju probleme većini ljudi, ali nekima mogu izazvati nelagodnost. Ako pripadate drugoj grupi pojedinaca, ali ne možete da se odvojite od kafe, pokušajte da je pijete uz hranu.

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas
Претрага
Close this search box.