Koliko nam je fizičke aktivnosti potrebno dnevno da bismo bili zdravi?

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Koliko nam je fizičke aktivnosti potrebno dnevno da bismo bili zdravi?

Često se fizička aktivnost smatra kao aktivnost koja utiče samo na estetsku komponentu, na primer gubitak težine, definisanje trbušnih mišića ili harmonično definisano telo.

Međutim, izgleda da još uvek nije dovoljno svestan značaj uticaja na zdravstvenu komponentu.

Koliko nam je fizičke aktivnosti potrebno dnevno?

I u saradnji sa lekarima fizička aktivnost se propisuje kao ‘terapija’ za određena stanja i za nju moramo da nađemo vremena, za treninge i kretanje, fizička aktivnost je svakodnevna potreba koja sprečava razne bolesti, dijabetes, bolesti cirkulatornog sistema, koštano-zglobne i degenerativne promene.

Fizička aktivnost doprinosi zdravlju kičme, boljem držanju, a samim tim i povećanju radne sposobnosti jer je manje bolovanja i operacija. Ako vas zanima koliko nam je fizičke aktivnosti potrebno dnevno, odgovor je da je to individualno.

Sve zavisi od toga da li se čovek bavi fizičkim radom, sedi u kancelariji ili stalno stoji na nogama.

Takođe, količina aktivnosti zavisi od uzrasta, zdravstvenog stanja, ciljeva i načina života svakog pojedinca.

Preporuka za odrasle je 150 minuta umerene fizičke aktivnosti ili 75 minuta intenzivne fizičke aktivnosti tokom cele nedelje uz dodatak treninga snage za jačanje mišića i hodanje oko 10.000-12.000 koraka dnevno.

Mi smo ti koji jednostavno moramo da postanemo svesni svog svakodnevnog tempa i važnosti fizičke aktivnosti. A kada se osvestimo, ključno je da se prilagodimo sopstvenim potrebama i mogućnostima i rasporedimo aktivnosti prema ličnim preferencijama i individualnim rasporedima.

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas
Претрага
Close this search box.