Jedite ovo povrće što više jer ima mnoge nutritivne prednosti

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Jedite ovo povrće što više jer ima mnoge nutritivne prednosti

Ova namirnica svoju sezonu otvara u kasno proleće i rano leto, kada se najviše bere. Ne samo da su zelene i žute tikvice ukusne, pristupačne i raznovrsne, već nude i mnoge nutritivne prednosti.

Smatra se da jedna porcija seckane tikvice (jedna šolja) ima 21 kaloriju, 1,5 grama proteina, manje od pola grama masti, 3,9 grama ugljenih hidrata, uključujući 1,24 grama vlakana i oko 3,1 grama (prirodnog) šećera.

Bogate su antioksidansima za podršku imunološkom zdravlju

Tikvice su bogate vitaminima A i C i brojnim biljnim jedinjenjima, uključujući polifenole i karotenoide, grupu biljnih pigmenata. Svi ovi mikronutrijenti su antioksidansi koji pomažu telu da smanji upalu i bori se protiv slobodnih radikala. Slobodni radikali su nestabilni molekuli koji, kada im se dozvoli da se akumuliraju u velikim količinama u telu, mogu dovesti do skoro svake hronične bolesti.

Tikvice sadrže važne hranljive materije za zdravlje očiju

Kada je u pitanju održavanje zdravih očiju i vida, tikvice takođe mogu biti korisne. Dva karotenoida koja se nalaze u tikvicama, lutein i zeaksantin, povezani su sa poboljšanjem zdravlja očiju, kao i vitamin A.

Tikvice utiču na holesterol i krvni pritisak

Takođe je poznato da tikvice podržavaju zdravlje srca, zahvaljujući sadržaju vlakana, kalijuma, magnezijuma i vitamina K. U tikvicama ćete pronaći pektin, vrstu rastvorljivih vlakana koja se vezuju za holesterol u gastrointestinalnom traktu, izbacujući ga iz organizma kroz otpad, umesto da se apsorbuje u krv. Unos vlakana takođe može doprineti normalnom nivou krvnog pritiska, koji je od suštinskog značaja za optimalno zdravlje srca. U međuvremenu, kalijum i magnezijum su elektroliti koji igraju vitalnu ulogu u normalnom otkucaju srca. I na kraju, vitamin K je sastavni deo zdravog zgrušavanja krvi, još jedan važan aspekt ukupnog zdravlja srca.

Sadrže vlakna za zdravo varenje i mikrobiom creva

Rastvorljiva vlakna koja se nalaze u tikvicama su korisna za zdrave crevne bakterije. Visok sadržaj vode koji se nalazi u tikvicama pomoći će podržati varenje, olakšati apsorpciju hranljivih materija i sprečiti uobičajene probleme kao što je zatvor.

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas
Претрага
Close this search box.