Četiri vrste namirnica ne zasite, već stvaraju još veću glad

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Četiri vrste namirnica ne zasite, već stvaraju još veću glad

Nekoliko zalogaja određene hrane može da aktivira delove našeg mozga i creva koji podstiču glad. Zbog toga se treba zapitati da li je dobro uzimati određenu hranu ukoliko ste već gladni.

Ovo su namirnice, koje bi tada trebalo izbegavati.

Čips, pomfrit i hleb

Grickalice poput čipsa i pomfrit su samo prerađeni ugljeni hidrati s puno masti. Kada jedete prerađene ugljene hidrate, nivo šećera u vašoj krvi naglo raste gde se oslobađa velika količina insulina. Ukoliko ste uneli veliku količinu grickalica pa i hleba, insulin će višak šećera skladištiti u rezervu pa zbog toga ćete i dalje osećati glad.

Kolači i poslastice

Neki nutricionisti tvrde da organizam prvobitno ne razlikuje rafinisani šećer od meda. Šećer aktivira puteve nagrađivanja i apetita u vašem mozgu drugačije nego drugi izvori energije. Kada pojedete neki slatkiš, mozak šalje informaciju telu da niste siti.

Jogurt s niskim udelom masti

Istraživanja su pokazala da je važno koliko dugo ćete provesti vremena prilikom žvakanja. Što duže žvačete, telo će se duže osećati sitim. Stoga, kada pijete jogurt, vi ne žvačete i to može uticati da se pre osećate gladnim. Pritom i jogurt s nižom količinom masti takođe ima dosta ugljenih hidrata i šećera pa i zbog toga treba izbegavati.

Dijetalna gazirana pića i veštački zaslađeni slatkiši

Iako mnogi smatraju da su dijetalna gazirana pića i slatkiši s veštačkim zaslađivačima odličan način da smanjite unos kalorija, zapravo nisu toliko dobre. Kada vam veštački zaslađivači dođu na jezik, centri za nagrađivanje u vašem mozgu se upale i signaliziraju vašim crevima da očekuju dolazak kalorija. Kada se kalorije ne pojave, mozak traži da se uspostavi ravnoteža tako što ćete jesti.

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas