Šta se dešava u našem organizmu kada svaki dan jedemo pirinač

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Šta se dešava u našem organizmu kada svaki dan jedemo pirinač

Zbog njegove dostupnosti i prilagodljivosti raznim obrocima, mnogi pirinač jedu redovno, a neki i svakodnevno. Ali, uprkos tome, postoje ljudi koji ga izbegavaju jer je prvenstveno izvor ugljenih hidrata.

Kao i testenina i peciva, pirinač takođe često dobija „loše ime“ zbog visokog sadržaja ugljenih hidrata. Ali, u stvari, pirinač ima mnogo prednosti za naše telo.

Pirinač može biti tako pristupačan i praktičan ugljeni hidrat i trebalo bi da prestanemo da ga demonizujemo i umesto toga pomognemo ljudima da shvate kako ga najbolje konzumirati. Pirinač apsolutno može biti deo zdrave ishrane.

Međutim, dolazi sa nekim potencijalnim nedostacima koje je važno imati na umu.

Izvor energije

Prema mišljenju nutricionista, pirinač je zdrava žitarica bogata hranljivim materijama i ugljenim hidratima, koju treba svakodnevno konzumirati. Ugljeni hidrati bi trebalo da čine oko 40 do 65 procenata naših dnevnih kalorija jer nam daju energiju koja nam je potrebna svakog dana. Pored toga, oni su važni za proizvodnju hormona i kognitivne funkcije.

Bolje varenje

Pirinač je sastavni deo ishrane koji se često preporučuje onima koji se bore ili se oporavljaju od mučnine, povraćanja ili sličnih stanja. Pirinač se lako toleriše i vari jer sadrži male količine masti. Jedenje lako svarljivih ugljenih hidrata može biti od pomoći ako imate osetljiv stomak ili se oporavljate od bolesti.

Razni mikronutrijenti

U zavisnosti od vrste pirinča koju odaberete, ima različite zdravstvene prednosti. Pirinač sadrži više od 15 esencijalnih vitamina i minerala, uključujući folnu kiselinu, vitamine B, kalijum, magnezijum, selen, vlakna, gvožđe i cink. Beli i smeđi pirinač imaju donekle slične nutritivne profile, iako smeđi pirinač ima nešto više kalorija, vlakana, proteina, mangana, selena, magnezijuma i vitamina B. Divlji pirinač i crni pirinač sadrže više antioksidanata i manje kalorija, sa nižim glikemijskim indeksom.

Vaš šećer u krvi može porasti

Zbog većeg udela ugljenih hidrata, samo porcija pirinča može povećati nivo šećera u krvi. Glikemijski indeks je mera koliko hrana utiče na šećer u krvi, a pirinač je otprilike u sredini, iznad kukuruza i odmah ispod pšenice. Ako ste neaktivni ili ne jedete dovoljno proteina i masti sa pirinčem, to može negativno uticati na vaš šećer u krvi.

Mogli biste povećati unos arsena u organizam

U poređenju sa drugim žitaricama, pirinač može biti veći izvor arsena, hemijskog jedinjenja koje je prirodno prisutno u našem tlu i vodi u nekim delovima sveta. Svetska zdravstvena organizacija (SZO) kaže da izloženost arsenu može biti povezana sa povećanim rizikom od raka tokom vremena. Da biste ograničili potrošnju arsena, izaberite pirinač koji se uzgaja u oblastima koje proizvode pirinač sa niskim sadržajem arsena i operite ga pre kuvanja i jela. Takođe, preporučljivo je mešati žitarice kao što su kinoa, bulgur, koje sadrže niži nivo arsena.

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas
Претрага
Close this search box.