Jaja svaki dan na meniju? Nema razloga da ne budu!

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Jaja svaki dan na meniju? Nema razloga da ne budu!

Jaja su pristupačan izvor proteina. U frižideru mogu da izdrže do pet nedelja, tako da nećete morati da brinete da će se pokvariti brzo kao druge vrste proteina poput mesa, ribe ili živine.

Ali da li su jaja zaista zdrava? A šta se dešava ako ih jedete svaki dan? Evo šta nauka kaže o tome šta jedenje jajeta dnevno čini vašem telu.

Ovo su zdravstvene prednosti jaja:

Imaćete više energije

Jaja imaju impresivan nutritivni efekat. Žumance su posebno izvor važnih hranljivih materija kao što su vitamin B12, vitamin D i holin, koji pomažu telu da preradi hranu u upotrebljivu energiju. Pored toga, kombinacija proteina i zdravih masti daje jajima određenu konzistenciju, tako da se duže osećate sito.

Kosa i koža mogu izgledati zdravije

Jaja su dobar izvor nekoliko vitamina B, uključujući vitamine B2, B5 i B12. Svi ovi hranljivi sastojci imaju nekoliko funkcija u telu, uključujući održavanje zdrave kože i kose. Svi vitamini B su rastvorljivi u vodi, što znači da se ne zadržavaju dugo u vašem telu i da ih nije lako skladištiti, tako da je redovna konzumacija dobar način da budete sigurni da zadovoljavate svoje potrebe.

Bolji vid

Žumanca sadrže dva karotenoida, lutein i zeaksantin, koji su važni za zdravlje očiju. Oni igraju važnu ulogu u razvoju očiju i zdravom vidu, a istraživanja pokazuju da čak mogu pomoći u smanjenju rizika od uobičajenih očnih bolesti povezanih sa starenjem.

Jačaju kosti

Vitamin D je važan za mnoge telesne procese. Pomaže u regulisanju krvnog pritiska, smanjuje rizik od određenih vrsta raka i može imati pozitivnu ulogu u mentalnom zdravlju. Jedna od najvažnijih funkcija vitamina D je da pomaže u održavanju zdravlja kostiju. Ovo se postiže poboljšanjem apsorpcije kalcijuma u ​​crevima i održavanjem nivoa kalcijuma i fosfora u opsegu koji promoviše zdrav rast i remodeliranje kostiju. Jedno jaje sadrži 6% naših potreba za vitaminom D, pa dodajte jedno u tanjir svakog dana.

Zaključak: Da li se jaja mogu često jesti?

Jaja su pristupačan i super hranljiv protein i mogu pružiti određene zdravstvene prednosti ako ih jedete svaki dan. Bogate su proteinima, vitaminima i hranljivim materijama koje će vam pomoći da se osećate puni i puni energije tokom celog dana. Međutim, oni su bogati zasićenim mastima i holesterolom, tako da treba da budete svesni toga ako imate srčano oboljenje ili ste pod povećanim rizikom da ga razvijete. Za ljude sa srčanim oboljenjima, ograničavanje broja žumanaca i dodavanje više belanaca može biti dobra opcija ako volite da jedete jaja svaki dan.

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas
Претрага
Close this search box.