Obratite pažnju na znakove koje vam daje telo, a koji znače da jedete previše pomfrita

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Obratite pažnju na znakove koje vam daje telo, a koji znače da jedete previše pomfrita

Nije dobro preterivati. Da, pomfrit je jedna od najukusnijih namirnica i malo ko ih ne voli, ali može i da se pretera. Jedno istraživanje na 4.500.000 ljudi pokazalo je da oni koji jedu pomfrit više od dva puta nedeljno imaju veći rizik od rane smrti.

Da biste smanjili ovaj rizik, obratite pažnju na znakove koje vam daje telo, a koji znače da jedete previše pomfrita.

Boli te stomak

S obzirom da se masti sporije vare od ugljenih hidrata i proteina i da sadrže više kalorija, pomfrit će verovatno ostati u stomaku nešto duže od zdrave hrane. Rezultat je bol u stomaku.

Magla mozga

Pomfrit se prži u hidrogenizovanom ulju sa visokim sadržajem trans masti, koje podižu nivo lošeg holesterola i snižavaju nivo dobrog holesterola. Ovo povećava rizik od srčanih bolesti, a jedna studija je pokazala da trans masti povećavaju rizik od Alchajmerove bolesti i demencije.

Slab imunitet

Ishrana bogata mastima oštećuje mikrobiom creva i podstiče rast loših bakterija. Samo ovo slabi vaš imunitet i podložniji ste bolestima.

Povećanje rizika od srčanih oboljenja

Jedenje pržene hrane tri puta nedeljno povećava rizik od srčanog i moždanog udara za 7%. Ako ispitanici svakodnevno jedu prženu hranu, ovaj rizik iznosi 15%.

Dobijanje na težini

Kada se hrana prži u ulju, ona postaje kalorijska bomba. Jedna studija je direktno povezala prženu hranu i gojaznost.

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas
Претрага
Close this search box.