Znojenje dlanova, osim što je neprijatno, može biti i simptom neke bolesti

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Znojenje dlanova, osim što je neprijatno, može biti i simptom neke bolesti

Znojenje je način na koji se telo hladi.

Palmarna hiperhidroza, koja predstavlja prekomerno znojenje dlanova, je stanje u kome se dlanovi znoje mnogo više nego što je potrebno da bi se ohladili.

Iako je normalno da se nečiji dlanovi s vremena na vreme znoje zbog anksioznosti ili stresnih situacija, groznice, vežbanja ili kao nuspojava određenih lekova, hiperhidroza dlanova može biti hroničan problem bez jasnog uzroka.

Hiperhidroza drugih delova tela

Hiperhidroza može uticati i na druge delove tela, kao što su tabani (plantarna hiperhidroza) ili prepone i pazuha (aksilarna hiperhidroza).

Plantarna hiperhidroza se često javlja kod palmarne hiperhidroze, ali znojenje dlanova se može javiti i kod prekomernog znojenja bilo kog dela tela.

Iako znojenje dlanova može biti neprijatno i frustrirajuće stanje, samo po sebi nije opasno. Međutim, ako vam se dlanovi znoje zbog nekog drugog zdravstvenog stanja, možda će biti potrebno lečenje.

Znojenje dlanova se javlja sa drugim ozbiljnim simptomima, kao što su vrtoglavica, bol u grudima, mučnina ili kratak dah, i može ukazivati na srčani udar. Bilo bi dobro potražiti hitnu pomoć za bilo koju kombinaciju ovih simptoma.

Koji drugi simptomi se mogu javiti kod znojenja dlanova?

Simptomi znojenja dlanova često počinju već u djetinjstvu ili adolescenciji, a uglavnom je riječ o hroničnom problemu. Ovo se zove primarna fokalna hiperhidroza, gde nema osnovnog uzroka. Ponekad je znojenje dlanova simptom drugog zdravstvenog stanja ili neželjeni efekat lekova, koji se naziva sekundarna hiperhidroza.

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas