Šta ostaje posle ljubavi? Danas brakovi pucaju i zbog društvenih mreža

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Šta ostaje posle ljubavi? Danas brakovi pucaju i zbog društvenih mreža

Bračni parovi za okončanje braka najčešće navode nedostatak komunikacije i razumevanja, preljubu, nasilje, ali društvene mreže, izjavila je portparol Centra za socijalni rad u Banja luci Jelena Milanović.

Procenat uspešnih mirenja je veoma mali, rekla je Milanovićeva agenciji Srna, a prenose Nezavisne novine. Prema njenim rečima, u prošloj godini podnesena su 262 zahteva za postupak mirenja, u 2022. godini 267, dok ih je 284 bilo u 2021. godini.

Ona je pojasnila da, prema Porodičnom zakonu, postupak mirenja sprovodi Sud na osnovu sporazuma bračnih supružnika, kao i da Centar nema evidenciju o razlozima zbog kojih se ipak odlučuju za ostanak u bračnom odnosu.

– Postupak mirenja se sprovodi tako što Organ starateljstva zakaže ročište za pokušaj mirenja na koji poziva oba bračna supružnika u roku od 30 dana od dana pokretanja postupka mirenja – objasnila je Milanovićeva i istakla da na ročištu organ starateljstva pokušava da izmiri bračne supružnike.

Prema njenim rečima, imajući u vidu interese dece, u postupku mirenja organ starateljstva nastoji da se bračni supružnici sporazumeju o zaštiti, vaspitanju zajedničke, maloletne dece, te podeli zajedničke imovine i svemu ostalom.

– Po potrebi, organ starateljstva preporučiće supružnicima da se obrate u bračno savetovalište ili neku drugu ustanovu koja im može biti od pomoći – zaključila je Milanovićeva.

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas