Posebno posle 40! Ova tri doručka vam potajno podižu kortizol i prave salo na stomaku

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Posebno posle 40! Ova tri doručka vam potajno podižu kortizol i prave salo na stomaku

U poslednje vreme sve više se govori o uticaju hormona stresa, kortizola, na naše zdravlje. Kada je nivo kortizola hronično povišen, može ozbiljno narušiti ravnotežu u organizmu. Kako telo stari, postaje osetljivije na hormonske promene, uključujući i povećanje kortizola, pa je važno pratiti njegove vrednosti.

Ovaj hormon direktno utiče na metabolizam, nivo šećera u krvi, raspodelu masti i može doprineti taloženju masnoće u predelu stomaka, slabljenju mišića i opštoj iscrpljenosti.

Jedan od ključnih faktora u kontroli kortizola jeste ishrana. Zbog toga je lekar dr Olalekan Otulana izdvojio tri često konzumirane vrste doručka koje mogu podići kortizol i pospešiti stvaranje viška masti, naročito kod osoba starijih od 40 godina. Evo šta savetuje da izbegavate:

1. Zaslađene žitarice

Iako su praktične i mnogima ukusne, ove žitarice često sadrže velike količine dodatog šećera i prerađenih ugljenih hidrata.

„Zaslađene žitarice naglo podižu nivo šećera u krvi, a potom dolazi do njegovog brzog pada, što izaziva lučenje kortizola kako bi se uspostavila ravnoteža. Taj začarani krug vremenom doprinosi nakupljanju masnoće na stomaku, posebno nakon 40. godine, kada metabolizam prirodno usporava“, upozorava dr Otulana za portal SheFinds.

2. Tost od belog hleba sa marmeladom

Ova jednostavna kombinacija sadrži uglavnom prerađene ugljene hidrate i dodat šećer, uz vrlo malo proteina i vlakana.

„Takav doručak izaziva velike oscilacije nivoa šećera u krvi, podstiče izlučivanje kortizola i može dovesti do pojačanog osećaja gladi i žudnje za hranom tokom dana“, kaže dr Otulana. Umesto toga, preporučuje se tost od integralnog hleba, bogatog vlaknima, koji obezbeđuje dužu sitost i manji uticaj na hormone.

3. Prerađene energetske pločice

Mnoge pločice koje se reklamiraju kao „zdrave grickalice“ zapravo sadrže visok nivo šećera, sirupa i aditiva.

„Uprkos zdravom imidžu, ove pločice često izazivaju sličan odgovor organizma kao i slatkiši – nagli skok šećera i kortizola“, navodi dr Otulana.

Umesto da se oslanjate na ove proizvode, bolje je unapred pripremiti nutritivno bogat doručak koji možete poneti sa sobom. Telo će vam biti zahvalno – i danas, i dugoročno, piše Index.hr.

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas