Najzdraviji doručak na svetu – Poboljšava rad creva, snižava šećer, dobar je za srce

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Najzdraviji doručak na svetu – Poboljšava rad creva, snižava šećer, dobar je za srce

Ovas je jedna od najzdravijih žitarica na svetu. Iako ga danas (pre)malo konzumiramo, naši preci su ga redovno jeli.

Ovsena kaša kakvu danas poznajemo nije ni blizu onoga što bi trebalo da jedemo. Prerađena ovsena kaša nije zdrava. Najzdravije je kupiti ovas u zrnu, samleti ga i napraviti kašu od ove žitarice sa dodacima po želji.

Prava domaća ovsena kaša je neverovatno hranljiva. Ona može pomoći u gubitku težine, vratiti zdrav holesterol, ponuditi veliki izbor vlakana i još mnogo toga.

Evo još pet najočiglednijih razloga zašto je dobra ideja svakog jutra započeti dan ovim doručkom:

Poboljšava funkcionisanje creva

Vlakna u ovsu pomažu u čišćenju creva i promovišu zdravo varenje. Oni takođe pomažu u poboljšanju opšteg zdravlja digestivnog sistema tako što osiguravaju da hrana stigne tamo gde treba u pravo vreme.

Poboljšava zdravlje srca

Istraživanja pokazuju prednosti ovsene kaše za zdravo srce i smanjen rizik od srčanih bolesti kao što je koronarna bolest srca. Antioksidansi i zdrava vlakna u ovsu čine ga odličnim izborom za doručak za one koji moraju da smanje nivo lošeg holesterola.

Smanjuje rizik od raka debelog creva

Istraživanje sprovedeno na 2 miliona Evropljana pokazalo je da visok nivo dijetalnih vlakana može sprečiti rak debelog creva. Da biste izbegli ovu neprijatnu bolest, jedite što više ovsene kaše.

Snižava krvni pritisak

Jedno istraživanje je pokazalo da redovno konzumiranje ovsene kaše za doručak može imati isti efekat kao i uzimanje lekova za visok krvni pritisak. Ovsena kaša je samo pomoć u snižavanju krvnog pritiska i ne bi trebalo da zameni lekove.

Reguliše nivo šećera u krvi

Primarno rastvorljivo vlakno u ovsu, poznato kao beta glukan, delimično se rastvara u vodi kada se proguta i formira gustu supstancu u želucu koja ima moćne zdravstvene prednosti. Jedna od glavnih prednosti ovog vlakna je njegova sposobnost da pomogne u snižavanju nivoa šećera u krvi i smanjenju insulinske rezistencije kod pacijenata sa dijabetesom tipa 2.

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas
Претрага
Close this search box.