Proteini bi trebalo da čine 20 do 30 procenata naše dnevne ishrane! Započnite dan hranjivim doručkom punim proteina!

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Proteini bi trebalo da čine 20 do 30 procenata naše dnevne ishrane! Započnite dan hranjivim doručkom punim proteina!

Već smo nebrojeno puta čuli da hranljiv doručak mora da sadrži proteine, ali često nam ponestane ideja šta da izaberemo, što je brzo i ukusno u isto vreme.

Zašto su nam proteini važni?

Proteini su ključni deo zdrave ishrane. Ali oni se ne nalaze samo u hrani, od njih je izgrađeno i naše telo. Sami proteini su građeni od dvadeset različitih aminokiselina i razlikuju se po broju i redosledu aminokiselina koje ih čine.

Od dvadeset aminokiselina, njih jedanaest može da se sintetiše u organizmu i predstavljaju neesencijalne aminokiseline, dok devet aminokiselina ne možemo da proizvedemo sami i zato ih je neophodno unositi u organizam hranom – to su esencijalne aminokiseline. kiseline.

Opštoj populaciji, sa sedentarnim poslom, potrebno je 0,8 g proteina po kilogramu telesne težine, dok je onima koji se aktivno bave sportom potrebno nešto više. Najbolja stvar u ishrani bogatoj proteinima je to što će nas satima držati sitima jer se polako razlaže u našem telu.

Iako smo svesni da su nam proteini neophodni, ponekad je teško uvek posegnuti za hranom koja ih sadrži, posebno ako smo svako jutro u žurbi i nemamo vremena da razmišljamo o tome.

Proteini bi trebalo da čine 20 do 30 procenata naše dnevne ishrane.

I zato vam donosimo ideje za jela koja sadrže proteine i koja će vas, bez sumnje, držati sitima i do nekoliko sati. Svaku od ideja možete u potpunosti prilagoditi sebi i svojim potrebama, a u nastavku dajemo temelje za svaku od njih.

Omlet sa povrćem

Jedno od najbržih i najlakših obroka za doručak koje možete pripremiti svaki dan je svakako omlet, a u zavisnosti od vaših želja možete ga oblikovati baš po svom ukusu. U jaja koja u tom trenutku imate kod kuće možete dodati povrće, kao što su čeri paradajz, pečurke, paprike i slično, a uz malo začina doručak će ličiti na pravu gozbu.

Kajgana od tofua

Ako ne jedete jaja iz zdravstvenih ili etičkih razloga, ali ipak želite nešto što će po ukusu i kvalitetu ličiti na njih, posegnite za tofuom. Tofu je zapravo vrsta sira dobijenog koagulacijom proteina u sojinom mleku i kao takav je izuzetno bogat izvor proteina. Prirodno je bele boje, a da bi dobila žućkastu boju sličnu jajima, potrebno je začiniti sa malo kurkume i termički obraditi nekoliko minuta. Osim toga, kurkuma je bogata mineralima, gvožđem, sadrži magnezijum, fosfor, cink, bakar, mangan i selen, vitamine C, B1 (tiamin), B2 (riboflavin), B3 (niacin), piridoksin (B6), vitamine K i Pa, u kombinaciji sa tofuom, to je prava vitaminska bomba.

Tortilja sa jajima i povrćem

Ako vam samo jaja nisu dovoljna, doručak možete „pojačati” dodavanjem kukuruzne ili pšenične tortilje. Iako lanci brze hrane nude ove i slične opcije, doručak koji pripremite kod kuće biće mnogo zdraviji, a takođe ćete tačno znati šta jedete. Sve što je potrebno je da u tortilju stavite omlet, umućena jaja ili pečeno jaje, dodajte povrće i uvijte. Takođe je dobra opcija za obrok na poslu koji možete poneti od kuće jer ne zahteva dodatni pribor.

Granola sa jogurtom i voćem

Granola prelivena jogurtom sa dodatkom smrznutog ili svežeg voća takođe je doručak pun proteina, a priprema se bukvalno za minut. Granolu možete kupiti u skoro svakoj prodavnici, ali ako imate volje i vremena, možete je i sami napraviti i koristiti za doručak danima. Osnovni sastojci su razne pahuljice poput ovsenih pahuljica, spelte i sl., orasi, malo meda i kokosovo ulje, a smesu je potrebno peći oko 20 minuta, dok ne porumeni. Ovako pripremljena granola može da se čuva u zatvorenoj posudi do dva meseca.

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas
Претрага
Close this search box.