Pet najboljih saveta za planiranje putovanja koji će vam uštedeti dosta novca

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Pet najboljih saveta za planiranje putovanja koji će vam uštedeti dosta novca

Planiranje putovanja može biti uzbudljivo, ali i skupo. Zato je važno biti informisan i pametno planirati kako biste maksimalno uštedeli. Na osnovu nedavnog izveštaja platforme za rezervacije putovanja Hopper, otkrivamo vam kako da pametno investirate u svoj sledeći odmor.

Evo pet najboljih načina za uštedu novca na putovanjima koji će vam pomoći da isplanirate savršen odmor bez prevelikog opterećenja budžeta:

1. Letite u jeftinije dane

Postoji uobičajeni putnički savet da je jeftinije rezervisati letove u utorak… ali to zapravo nije uvek istina! Nije bitno na koji dan rezervišete let, ali je od važnosti na koji dan putujete.

A istina je da su letovi radnim danima jeftiniji! Prema pisanju portala Hopper, letenje radnim danom je jeftinije od letenja petkom, subotom ili nedeljom. Možete uštedeti čak 15 odsto na avionskim kartama odabirom polaska radnim danom!

Za većinu destinacija, najjeftiniji dani za let su utorak, sreda i četvrtak.

Ako to uspete da uskladite sa vašim rasporedom, polazak jednog od ovih dana može vam uštedeti značajnu svotu na avionskim kartama.

2. Putujte tokom jeftinijih meseci

Kao što postoje jeftiniji dani za putovanje, postoje i jeftiniji meseci za putovanje. Avio karte, hoteli, automobili za iznajmljivanje i još mnogo toga obično su jeftiniji ako putujete tokom meseci van špica.

Najjeftiniji meseci za posetu mnogim popularnim destinacijama su januar, februar, septembar i oktobar.

Primer radi, možete izbeći ogromne cene i gužve u mnogim popularnim evropskim destinacijama kao što su Francuska, Italija i Grčka tako što ćete putovati tokom septembra i oktobra, dok su.putovanje u Meksiko, Karibe ili tople američke destinacije tokom januara i februaraodličan način da se izbegnu povišene cene prolećnih praznika (i gužve).

3. Izbegavajte vikende

Kao što smo već spomenuli, letenje preko vikenda je skuplje… a isto tako i boravak u hotelima vikendom! Zapravo, većina mesta naplaćuje takozvanu vikend premiju za hotele petkom i subotom uveče.

Tako će, recimo, posetioci Las Vegasa platiti neverovatnih 96 odsto premije za boravak vikendom, a slično je visok i iznosi 76 odsto za Čikago i 60 odsto za Majami. Ista je priča i kada putujete u inostranstvo: za vikend u Londonu se plaća 25 odsto premije, a za Pariz je 22 odsto.

Ako možete da učinite da boravak sredinom nedelje uspe, verovatno ćete uštedeti mnogo novca na troškovima smeštaj.

4. Rezervišite u pravo vreme

Prema pisanju portala Huper, trebalo bi da počnete da pratite cene letova tri-četiri meseca unapred. Najbolji rok za rezervaciju je mesec do dva unapred, ali nemojte čekati predugo jer cene mogu naglo da porastu tri nedelje pre datuma polaska!

Za međunarodne letove, možda biste želeli da počnete da pratite cene avionskih karata još ranije (oko dedam-osam meseci unapred.) Za letove od Azije do Okeanije, glavni rok za rezervaciju jepet do sadam meseci unapred, dok možete rei do šest meseci unapred da rezervišete put za sve ostale regione.

Možete da koristite alatku kao što je Hopper’s Price Watch ili Google Flights upozorenja da biste pratili određene datume i rute za promene u cenama avionskih karata.

5. Uzmite u obzir jeftinije destinacije

Kao što ime sugeriše, reč je o znatno jeftiniji ali isto tako zanimljivi alternativama za popularne, ali skupe destinacije.
Na osnovu podataka, Portugal je zanimljiva a jeftinija za mnoge evropske destinacije, sa avionskim kartama koje su obično stotine dolara jeftinije od letova za London, Pariz ili Barselonu.

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas
Претрага
Close this search box.