Ovo su znaci koji ukazuju da imate krvni ugrušak

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Ovo su znaci koji ukazuju da imate krvni ugrušak

Krvni ugrušci se mogu pojaviti kod bilo koga i mogu biti opasni po život ako se ne razgrade u telu, tako da je važno primetiti znakove koje vam telo šalje kako biste mogli da reagujete na vreme.

Šta treba znati o krvnim ugrušcima?

Krvni ugrušci mogu biti tihe ubice. Mogu se manifestovati na mnogo načina i dovesti do ozbiljnih komplikacija. Pušenje, visok krvni pritisak i određeni lekovi, kao što je estrogen, povećavaju rizik od nastanka krvnih ugrušaka. Poznavanje simptoma može vam spasiti život.

Možete imati krvni ugrušak, a da to ne znate

Krvni ugrušci se najčešće nalaze u nogama i blokiraju dotok kiseonika u okolno tkivo. Međutim, površinski ili krvni ugrušci u delu tela bez zahvaćenog tkiva ponekad mogu ostati neprimećeni. Krvni ugrušci koji ne pokazuju simptome posebno su opasni jer, ako se ne leče, i dalje mogu dovesti do ozbiljnih komplikacija na plućima ili mozgu.

Kratkoća daha ili vrtoglavica

Verovatno ćete ignorisati umor, znojenje, kratak dah ili vrtoglavicu nakon umerene ili energične aktivnosti. Međutim, ako se pojavljuju često, posebno dok se odmarate ili obavljate neku laganu aktivnost, ove simptome ne treba zanemariti. Krvni ugrušak u plućima naziva se plućna embolija i sprečava ulazak kiseonika u krv. Plućna embolija može biti fatalna ako se ne leči brzo.

Oticanje, bol, promena boje ili peckanje kože udova

Ako niste sigurni u vezi sa znacima krvnog ugruška, možda ćete otečenu ili obezbojenu kožu na udovima pomešati sa nedavnom povredom ili zanemariti blagu promenu boje ili temperature na nozi. Međutim, oni takođe mogu biti znaci duboke venske tromboze ili krvnog ugruška koji se formirao duboko ispod kože i blokira krv da stigne do zdravog tkiva. Ako osetite jednostrani oštar bol, crvenilo, otok ili toplu kožu na određenom mestu, potražite medicinsku pomoć što je pre moguće. Duboka venska tromboza može dovesti do plućne embolije ili ozbiljnijih problema, uključujući gangrenu.

Slabost, mučnina, problemi sa vidom ili govorom

Krvni ugrušak može da se zarobi u krvnim sudovima u mozgu, koji su suženi masnim naslagama. Mogu se javiti i zbog traume glave ili udaraca koji izazivaju potres mozga. Pošto krvni ugrušci sprečavaju krv sa kiseonikom da stigne do delova mozga, možete osećati vrtoglavicu, zbunjenost ili imati problema sa gledanjem ili govorom. Krvni ugrušci u mozgu mogu izazvati širok spektar neuroloških problema, od opšte slabosti do moždanog udara. Ako osetite nešto neobično, potražite medicinsku pomoć što je pre moguće.

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas
Претрага
Close this search box.