Ovi materijali najviše zagađuju životnu sredinu

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Ovi materijali najviše zagađuju životnu sredinu

Procenjuje se da će do 2050. godine modna industrija trošiti do 25 odsto svetskih tzv. „carbon buget“, koji će kao zagađivač životne sredine zauzeti drugo mesto, odmah posle naftne industrije. Pitate se šta mi kao potrošači možemo?

Kada su u pitanju modni proizvodi, svako od nas može da izabere tkanine koje su održive, a izbegavaju one koje imaju najteži uticaj na životnu sredinu, a to su:

Pamuk

Iako je pamuk biorazgradivo vlakno, za njegovo uzgajanje su potrebne ogromne količine vode, upotreba pesticida i toksičnih hemikalija koje prodiru u zemljište i vodu i utiču na zdravlje ljudi koji sa njima rade.

Sintetika (poliester, najlon, akril)

Iako za proizvodnju vlakana na bazi plastike nije potrebno poljoprivredno zemljište, a proces prerade troši malo vode, to ipak negativno utiče na životnu sredinu na druge načine. Sintetika, na primer, nije biorazgradiva, a za dobijanje se koriste sirovine iz petrohemijske industrije, što znači da njena proizvodnja zavisi od ekstrakcije fosilnih goriva. Ovde se, nažalost, negativni efekat ne završava. Svaki put kada perete, odeća od poliestera emituje plastična mikrovlakna, što predstavlja ogromnu štetu za morski život.

Materijali životinjskog porekla (krzno, koža, vuna)

Ako se vuna proizvodi bez upotrebe potencijalno toksičnih supstanci, ona može biti bezbedno biorazgradiva. Međutim, toksične hemikalije se često koriste za očuvanje vune i krzna, a materijali poput kože odgovorni su za visoke emisije metana, gasa staklene bašte koji je dvadeset puta jači od ugljen-dioksida. A tu je i ugljenični otisak koji uzrokuje uzgoj stoke i transport, a da ne spominjemo ubijanje životinja.

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas