Koje su prednosti biciklizma? Fizička aktivnost koja je višestruko korisna

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Koje su prednosti biciklizma? Fizička aktivnost koja je višestruko korisna

Svaki vid fizičke aktivnosti je dobar za naše zdravlje, a višestruko koristan može biti i biciklizam.

Ovaj način rekreacije pozitivno utiče na fizičko i mentalno zdravlje, doprinosi održavanju ravnoteže i jačanju kostiju s obzirom na to da okretanjem pedala telo pruža otpor. Odlično deluje protiv depresije i stresa, pa ukoliko osećate da vas obuzima takvo osećanje, sedite na bicikl i provozajte se.

Stručnjaci kažu da je dva sata vožnje biciklom nedeljno dovoljno za postizanje kondicije i poboljšanje zdravlja. Ne zahteva previše fizičke spremnosti i prija početnicima koji žele da se bave sportom.

Istraživanja su pokazala da biciklizam pomaže i kod upala gornjeg respiratornog sistema i ublažavanja simptoma prehlade. Smatra se da može da smanji simptome prehlade i infekcija za 40 procenata. Pomaže i kod jačanja imuniteta jer je reč o vrsti lagane vežbe koja povećava stvaranje esencijalnih proteina i buđenje belih krvnih ćelija.

Biciklizam je jedna od najefikasnijih rekreativnih aktivnosti jer aktivira sve grupe mišića, naročito nogu, pa predstavlja trening za gotovo celo telo. Već posle dve-tri nedelje redovne vožnje bicikla bićete ponosni na savršen oblik svojih nogu jer okretanje pedala zahteva rad svih mišića u njima. Takođe, mišići donjeg dela leđa kao i trbušni, pomažu da zadržite pravilan položaj tela na biciklu.

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas