Kako skladištiti zimske gume? Vreme je da stavimo letnje, ali mnogi ne znaju šta da rade s zimskim: Evo šta je jako važno da znate

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Evo šta da učinite kada vam prokližu gume automobila!

Kako je zima prošla mnogi su već zamenili set zimskih guma i na svoj automobil stavili letnje. Ipak, nakon što zamenite gume na automobilu uvek ostaje pitanje šta da radite sa drugim.

Postoje dve mogućnosti: da vam oba kompleta guma budu montirana na felne i da skladištite gume zajedno sa felnama, ili da skladištite samo gume i da prilikom zamene guma radite montažu/demontažu sa felni.

Najčešće je jednostavnije imati oba kompleta guma montiranih na felne, ali je to i skuplje jer dodatni komplet predstavlja investiciju. Sa druge strane, montaža/demontaža guma na felnu nešto više košta nego prosta zamena celog točka. Ekonomski gledano, na našem tržištu gde su cene vulkanizerskih usluga znatno jeftinije nego u Evropi, ipak je isplativije uvek montirati/demontirati gume.

Mnogi vulkanizeri nude mogućnost čuvanja guma za određenu naknadu. Sa druge strane, ako sami skladištite gume, potrebno je da se pridržavate sledećih uputstava:

-Pre nego što skinete gume označite pozicije na kojima su se nalazile kako biste sledeće sezone prednje gume stavili na zadnju, a zadnje na prednju osovinu (rotacija guma);

-To se radi zato što se gume na različitim osovinama nejednako troše;

-Operite vodom točkove i dobro ih obrišite da biste sprečili koroziju;

-Izvadite komadiće šljunka ako ih ima u kramponima gume;

-Čuvajte ih na mračnom, hladnom i suvom mestu. Nemojte ih držati tamo gde ima ulja, goriva ili hemikalija.

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas