Kako se pravi turšija? Recept star hiljadama godina

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Kako se pravi turšija? Recept star hiljadama godina

Kiseljenje je jedan od najstarijih načina za čuvanje hrane, a sam proces zabeležen je prvi put u Indiji pre 4000-5000 godina.

Tradicionalni istočnjački način za pripremu turšije uključuje sastojke kao što su so, ulje, čili u prahu i začini. Postoje drevni zapisi o tome koliko je ona korisna u ishrani, a Kleopatra je navodno tvrdila da kiselo povrće doprinosi njenoj lepoti. Turšija se takođe spominje u Bibliji i nekim Šekspirovim delima.

Sada je pravo vreme da je napravite, a povrće ili voće možete da izaberete po ukusu. Uglavnom se koriste karfiol, paprika, šargarepa…, ali sve je stvar ukusa. Možete da je koristite za meze jer odlično otvara apetit, ali i kao salatu ili prilog uz meso.

Sastojci:

-2 kg karfiola;

-2 kg paprika;

-2 kg šargarepa;

-2 kg kornišona;

-2 kg zelenog paradajza;

-2-3 ljute papričice;

-1 veza peršuna;

-1 veza celera;

-biber u zrnu.

Još:

-10 l vode;

-500 g soli;

-250 g šećera;

-200 ml esencije;

-10 g vinobrana;

-10 g konzervansa;

Priprema:

Povrće dobro operite i isecite po želji. Krastavac (kornišone) ostavite u komadu. U sterilisanu teglu poređajte karfiol, papriku, šargarepu, krastavac, paradajz, list peršuna i celera. Ređajte tako dok ne napunite tegle. Pospite biberom u zrnu.

Preko stavite belu plastičnu pahulju (takvog je izgleda, a on štiti da povrće ne ispliva iz tečnosti). U šerpu sipajte vodu, pa dodajte so, šećer, esenciju, konzervan i vinobran. Sve promešajte, pa ostavite par sati da se sastojci lepo sjedine. Sipajte tako da tečnost lepo pokrije povrće. Ostavite da stoji 20-30 dana.

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas