Kako se pravi turšija? Recept star hiljadama godina
- Datum: 01.10.2023
- Izvor: Novosti / Foto: Pexels
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Kiseljenje je jedan od najstarijih načina za čuvanje hrane, a sam proces zabeležen je prvi put u Indiji pre 4000-5000 godina.
Tradicionalni istočnjački način za pripremu turšije uključuje sastojke kao što su so, ulje, čili u prahu i začini. Postoje drevni zapisi o tome koliko je ona korisna u ishrani, a Kleopatra je navodno tvrdila da kiselo povrće doprinosi njenoj lepoti. Turšija se takođe spominje u Bibliji i nekim Šekspirovim delima.
Sada je pravo vreme da je napravite, a povrće ili voće možete da izaberete po ukusu. Uglavnom se koriste karfiol, paprika, šargarepa…, ali sve je stvar ukusa. Možete da je koristite za meze jer odlično otvara apetit, ali i kao salatu ili prilog uz meso.
Sastojci:
-2 kg karfiola;
-2 kg paprika;
-2 kg šargarepa;
-2 kg kornišona;
-2 kg zelenog paradajza;
-2-3 ljute papričice;
-1 veza peršuna;
-1 veza celera;
-biber u zrnu.
Još:
-10 l vode;
-500 g soli;
-250 g šećera;
-200 ml esencije;
-10 g vinobrana;
-10 g konzervansa;
Priprema:
Povrće dobro operite i isecite po želji. Krastavac (kornišone) ostavite u komadu. U sterilisanu teglu poređajte karfiol, papriku, šargarepu, krastavac, paradajz, list peršuna i celera. Ređajte tako dok ne napunite tegle. Pospite biberom u zrnu.
Preko stavite belu plastičnu pahulju (takvog je izgleda, a on štiti da povrće ne ispliva iz tečnosti). U šerpu sipajte vodu, pa dodajte so, šećer, esenciju, konzervan i vinobran. Sve promešajte, pa ostavite par sati da se sastojci lepo sjedine. Sipajte tako da tečnost lepo pokrije povrće. Ostavite da stoji 20-30 dana.