Ovo su tri najčešće greške zbog kojih će vam se zimnica pokvariti do decembra

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Sezona pripreme zimnice uveliko traje, spremaju se omiljeni specijaliteti po proverenoj recepturi.

Ali čak i kada koristimo oprobane metode, desi se da se sadržaj tegle pokvari…Šta to radimo pogrešno?

Iskusne domaćice navele su nekoliko grešaka zbog koji im se zimnica pokvari, a evo i o čemu je reč.

1. Upotreba prezrelog voća i povrća

Prezrelo voće i povrće će se mnogo brže raspasti i pokvariti, čak i kada koristite konzervanse. Birajte čvrste plodove, kojima nije oštećena površina niti imaju po njoj tačkice koje ukazuju da skoro propadanje.

2. Nepravilno sterilisane tegle

Ako su tegle loše sterilisane, u njima mogu da zaostanu bakterije i razni štetni mikroorganizmi, koji će dovesti do fermentacije voća i povrća. Da biste izbegli rizik od ove pojave, važno je da se dezinfekcija izvede temeljno. Dobro oprane tegle i poklopce poređajte u pleh i stavite u rernu zagrejanu na 180 stepeni C. Važno je i da se tegle i poklopci međusobno ne dodiruju. Neka se suše 15-20 minuta, pa izvadite pleh i ostavite da se ohlade. Vodite računa i da zimnicu dobro zatvorite, odnosno da poklopac dobro učvrstite kako u njih ne bi ušao vazduh.

3. Loše mesto za odlaganje

Da bi zimnica preživela zimu, mora da se čuva da mestu gde nema promaje, vlage, toplote, na mestu gde je direktno izloženo suncu… Sve su to faktori koji utiču na ubrzanu fermentaciju voća i povrća i tegli i njihovo brže kvarenje.

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas