Kad pametni telefon postane treća osoba u vezi: Razoran uticaj na sreću i intimnost u braku

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Kad pametni telefon postane treća osoba u vezi: Razoran uticaj na sreću i intimnost u braku

Ne samo da dovodi do opšteg nezadovoljstva, već može i uništiti brak.

Korišćenje pametnih telefona danju i noću može značajno doprineti nezadovoljstvu u braku, pokazuju istraživanja. Što više vremena par provodi skrolujući po svojim telefonima, to manje vremena ostaje za međusobne interakcije.

Andrju Sofin, kanadski terapeut za parove sa više od 25 godina iskustva, primećuje:

“Najveća promena koju sam primetio u odnosima je pametni telefon. Oni su izazvali više potresa nego išta drugo što sam video u svojoj karijeri. Normalizovali smo da budu nametljivi i da im dajemo prednost čak i kada ležimo u krevetu, igramo igre ili skrolujemo kroz društvene mreže umesto da razgovaramo.”

Američko istraživanje potvrđuje Sofinove opažaje. Parovi koji previše vremena provode na svojim telefonima više brinu o razvodu nego parovi koji manje vremena provode pred ekranom.

Prekomerna upotreba telefona ne samo da dovodi do opšteg nezadovoljstva, već može i uništiti brak, pišu istraživači u svom izveštaju. Samo 60 odsto supružnika koji kažu da njihov partner previše koristi telefon izjavljuje da su zadovoljni svojim brakom. Kod onih koji se ne suočavaju s ovim problemom, 81 odsto je zadovoljno svojim bračnim životom.

Takođe, 26 odsto parova koji provode puno vremena na mobilnim uređajima brine o razvodu, dok je taj postotak samo 7 odsto kod parova koji nemaju problema s korišćenjem telefona.

Uzimajući u obzir sve ove faktore, istraživanje zaključuje da su parovi koji se bore s prekomernim korišćenjem ekrana 70 odsto manje verovatno da su zadovoljni svojim brakom.

Dva su razloga nezadovoljstva

Prema istraživačima, ovo nezadovoljstvo može se objasniti sa dva faktora. Prvi je taj da parovi koji provode previše vremena na telefonima imaju manje seksualnih aktivnosti. Samo 44 odsto ovih parova izjavljuje da su intimni jednom ili više puta nedeljno.

Takođe, ovi parovi imaju manje vremena za izlaske zajedno. Redovni izlasci povezani su s srećnijim brakovima, tvrde istraživači. Kod parova sa većom upotrebom ekrana, njih 58 odsto izjavljuje da uopšte nemaju noćne izlaske ili ih imaju samo nekoliko puta godišnje.

Problem je široko rasprostranjen. Više od trećine američkih učesnika istraživanja kaže da je njihov partner često zauzet ekranom, bilo da je reč o telefonu, televiziji ili nečemu drugom. Kao rezultat toga, provode manje vremena razgovarajući ili obavljajući aktivnosti zajedno.

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas