Zašto odmrzavanje mesa na sobnoj temperaturi nije najpametnija ideja?

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Zašto odmrzavanje mesa na sobnoj temperaturi nije najpametnija ideja?

Vađenje hrane iz zamrzivača i ostavljanje na kuhinjskoj radnoj površini na sobnoj temperaturi vrlo je često način da je jednostavno odmrznete. Ali da li je ovo zaista najbolji način za odmrzavanje svih namirnica?

Sirovo meso zahteva pažljivo rukovanje kako bi se sprečio razvoj bakterija. Međutim, to ne znači da način na koji odmrzavate meso nije bitan.

Pošto meso postaje podložnije bakterijama, ne preporučuje se da ga ostavljate na sobnoj temperaturi. Kao zamrznuto, meso je bezbedno neograničeno vreme.

Bakterije se ne mogu razmnožavati kada je temperatura ispod četiri stepena.

Meso i druga kvarljiva hrana nikada ne treba ostavljati na sobnoj temperaturi duže od dva sata.

Kada se meso ostavi na kuhinjskoj površini jedan dan, može da dostigne temperaturu veću od četiri stepena, što izaziva rast bakterija.

Ova metoda nije samo plodno tlo za razvoj novih bakterija, već omogućava i razvoj bakterija koje su se već nalazile na vašem komadu mesa. Tako se površinski sloj mesa brže odmrzava i ide u proces kuvanja pod mlazom tople vode.

S druge strane, odmrzavanje u hladnoj vodi je nešto bolji način, ali je potrebno paziti da voda ne dođe u direktan kontakt sa mesom i da se voda menja na svakih pola sata dok se ne odmrzne.

Ako ste u žurbi, bolji način za odmrzavanje mesa je u mikrotalasnoj, ali samo ako koristite funkciju odmrzavanja i ako ćete odmah početi da pripremate meso za obrok.

Međutim, najbolji način bi bio da se odmrzne u frižideru, gde je ponekad potrebno 24 sata da meso bude spremno za kuvanje.

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas
Претрага
Close this search box.