Vodu sa limunom, zamenila je voda sa cimetom: Blagodeti moćnog napitka

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Vodu sa limunom, zamenila je voda sa cimetom: Blagodeti moćnog napitka

Cimet ima antiinflamatorno, antikancerogeno, antioksidativno i antidijabetičko dejstvo. Najbolji način da dodate cimet vašoj ishrani je da u vodu dodate cimet i popijete je na prazan stomak.

Pitate se šta bi se moglo dogoditi kada to uradite? U ovom članku ćemo razgovarati o prednostima započinjanja dana čašom vode sa cimetom i kako vam to može pomoći. Zdravstvene prednosti vode sa cimetom na prazan stomak Iako se cimet koristi kao začin dugi niz godina, on takođe nudi mnoge zdravstvene prednosti.

Evo nekoliko objašnjenja zašto odmah možete početi da pijete vodu sa cimetom.

Pomaže u gubitku težine

Magični efekti vode sa cimetom na gubitak težine su dobro poznati. Masne ćelije tela se razgrađuju i izbacuju uz pomoć vode. Redovna konzumacija vode sa cimetom na prazan stomak može pomoći ubrzanju metabolizma i smanjenju apetita. Najbolji deo je što je pravljenje vode sa cimetom za mršavljenje veoma jednostavno i zahteva samo dva sastojka: toplu vodu i štapiće cimeta (može i prah).

Pomaže u regulisanju nivoa šećera u krvi

Poznato je da cimet povećava osetljivost na insulin, što pomaže u kontroli nivoa šećera u krvi. Uzimanje cimeta kao dodatka, na prazan želudac, pomoglo je osobama sa dijabetesom tipa 2 da poboljšaju svoj hemoglobin A1c i nivo glukoze u krvi. Redovna upotreba vode sa cimetom može pomoći u smanjenju skokova i pada šećera u krvi.

Pomaže u kontroli nivoa holesterola

Pokazalo se da cimet potencijalno snižava nivoe triglicerida i LDL (lošeg) holesterola i podržava stabilne nivoe glukoze. Ovo može smanjiti rizik od blokiranih ili oštećenih arterija, što sprečava rad srca.

Promoviše zdravlje srca

Efekti cimeta na snižavanje holesterola povezani su sa manjim rizikom od srčanih oboljenja. Redovna konzumacija vode sa cimetom može pomoći u zaštiti srca i smanjenju mogućnosti razvoja srčanih oboljenja.

Jača imunitet

Cimet ima antiinflamatorna i antibakterijska svojstva – oba mogu pomoći u jačanju imunološkog sistema. Redovna konzumacija vode sa cimetom može pomoći u odbrani tela od bolesti i infekcija.

Pomaže u izbacivanju toksina

Antioksidansi, kojih ima u izobilju u cimetu, pomažu u detoksikaciji i štite vaše telo od oštećenja izazvanih slobodnim radikalima.

Pomaže varenje

Cimet može pomoći u poboljšanju varenja i smanjenju nadimanja. Voda sa cimetom može poboljšati varenje i smanjiti mučninu.

Kako napraviti vodu sa cimetom? Evo jednostavnog recepta za pripremu vode sa cimetom

Sastojci:

• 2 štapića cimeta ili 1-2 kašičice cimeta u prahu.

• 4 šolje vode.

Priprema

1. Ako koristite štapiće cimeta, izlomite ih na manje komade.

2. Stavite štapiće cimeta ili prah u šerpu sa vodom.

3. Dovedite do ključanja, pa smanjite vatru i kuvajte oko 15-20 minuta.

4. Isključite vatru i ostavite da se ohladi.

5. Procedite vodu da uklonite preostali cimet.

6. Po želji možete dodati limun, med ili bilo koju drugu aromu za ukus.

7. Poslužite toplo ili hladno, po želji.

Mere predostrožnosti

Ne zaboravite da se konsultujete sa svojim lekarom pre nego što napravite bilo kakve značajne promene u ishrani ili uključite vodu sa cimetom u svoju rutinu, posebno ako imate bilo kakve zdravstvene probleme ili uzimate lekove. Dok neki ljudi mogu otkriti da konzumiranje vode sa cimetom na prazan stomak podstiče gubitak masti i metabolizam, drugi mogu imati problema sa varenjem. Ako nikada niste probali da pijete vodu sa cimetom, počnite uzimajući malo vode i gledajte kako vaše telo reaguje. Vodu sa cimetom možete konzumirati jednom ili dva puta nedeljno ako vam to odgovara.

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas