Upoznajte „Didžita“, novog robota kompanije Amazon, koji pomaže njihovim radnicima u skladištu

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Upoznajte "Didžita", novog robota kompanije Amazon, koji pomaže njihovim radnicima u skladištu

Amazon testira novog humanoidnog robota po imenu „Didžit“ (Digit) koji bi trebalo da jednog dana da radi u njihovim skladištima.

Didžit, koji je razvila startap kompanija Agility, može da podiže i slaže kutije, ali je prema rečima glavnog tehnologa „Amazon Robotiksa“ Taja Brejdija, testiranje još u ranoj fazi.

„Ulažemo mnogo pažnje da ga bolje razumemo i utvrdimo gde se uklapa u naše procese“, dodao je Brejdi na predstavljanju nove mašine.

Iz Amazona su rekli da Didžit može da „sarađuje sa zaposlenima“ i mada će neka radna mesta učiniti suvišnim, otvoriće brojne druge pozicije.

„Naša inicijalna upotreba ove tehnologije biće pomoć zaposlenima u pražnjenju kutija za skladištenje, što je izuzetno repetitivan proces“, dodaje kompanija u saopštenju.

Amazon je takođe objavio da testira još jedan robotski sistem u svom skladištu u Hjustonu – „Sekvoju“ (Sequoia) koja se sastoji iz mobilnih robota i robotskih ruku. Kompanija kaže da bi ovi sistemi mogli da unaprede upravljanje inventarom za 75 procenata i ubrzaju isporuke za čak 25 posto.

Tehnološki gigant investira velike iznose u nove sisteme koji bi mogli da automatizuju njihova skladišta. Prošlog aprila predstavljen je i njihov fond „Industrijska inovacija“ težak milijardu dolara, a preko njega su investirali i u „Agility“.

Iz Amazona kažu da roboti i ljudi mogu da rade „rame uz rame“.

„Kolaborativna robotika uključuje ljude. Kako možemo da imamo ljude kao zvezde i središte zbivanja, kada je reč o poslovima koje moramo da radimo? Kada radimo svoj posao vrlo dobro, naši robotski sistemi samo se uklapaju u pozadinu i postaju sveprisutni. Ne pričate mnogo sa svojom mašinom za sudove u kuhinji“, istakao je Brejdi.

Ipak, jedan izveštaj iz 2020. istraživačkog portala Reveal, otkrio je da su zaposleni u Amazonovim robotizovanim skladištima češće imali povrede na radu, nego u onim skladištima gde se ne koriste roboti.

Amazon je tada demantovao taj izveštaj, rekavši da je portal „pogrešno tumačio podatke“.

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas
Претрага
Close this search box.