Tri najvažnija minerala za rad štitne žlezde, a ovo su namirnice koje ih sadrže

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Tri najvažnija minerala za rad štitne žlezde, a ovo su namirnice koje ih sadrže

Za optimalan rad štitne žlezde važni su cink, selen i jod. Jod je mineral koji je potreban za proizvodnju svih hormona štitne žlezde.

Jod

Jod je neophodan i nezamenjiv za rad štitne žlezde, a možemo ga pronaći u kuhinjskoj soli, plodovima mora i algama.

Selen

Osim joda, važan za rad štitnjače jeste i mineral selen. Selen je ključan za rad enzima koji uzima hormon T4 i pretvara u aktivni oblik T3.

Osobe koje imaju manjak selena u organizmu mogu da osećaju simptome hipotireoze odnosno posledice smanjenog rada štitne žlezde uprkos tome što su vrednosti hormona T3 i T4 unutar normalnog raspona.

Najbolji izvori selena su brazilski orasi, a selen se može pronaći i u kvascu, celovitim žitaricama i plodovima mora. Samo jedan brazilski oraščić može zadovoljiti više od 100 posto preporučenog dnevnog unosa za selen.

Cink

Na spisku minerala korisnih za rad štitne žlezde nalazi se i cink. Cink je važan za pravilan rad hormona štitnjače, a posebno je koristan unutar samih ćelija gde hormoni štitnjače ispoljavaju svoju aktivnost.

Namirnice bogate cinkom su semenke bundeve, meso i plodovi mora. Manjak cinka u organizmu može se javiti kod pušača, dijabetičara, trudnica, a povećane potrebe za ovim mineralom imaju i sportisti.

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas
Претрага
Close this search box.