Psiholozi otkrivaju: Evo šta treba da uradite kada vas dete ne sluša

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Psiholozi otkrivaju: Evo šta treba da uradite kada vas dete ne sluša

Deca mogu da odbiju da poslušaju roditelja iz mnogo razloga. Ponekad su gladna, ponekad umorna, a ponekad jednostavno nisu raspoložena za saradnju. Psiholog Pamela Li objašnjava da je to sasvim normalna pojava, naročito kod beba i male dece koji još nisu naučili da kontrolišu sopstvene emocije. Samim tim, njihova neposlušnost ili odbijanje saradnje može biti popraćeno vikanjem, izlivima besa, odnosno tantrumima ili nekom drugom vrstom agresije koja može zabrinuti roditelje.

Kako bi izbegao da cela situacija preraste u mnogo veći problem nego što jeste, psiholog ističe prvu stvar koju bi svaki roditelj trebalo da uradi kada njegovo dete ne želi da ga posluša. To je izbegavanje bilo kakve vrste kažnjavanja, bez obzira na to radi li se o ignorisanju, slanju u sobu, vikanju ili fizičkom kažnjavanju.

Psiholog naglašava da ovakva vrsta ponašanja neće dati nikakve pozitivne rezultate. Upravo suprotno, može napraviti više štete nego koristi jer će se dete samo još više opirati zahtevima roditelja. Osim toga, mnoge studije pokazale su da kažnjavanje kod deteta izaziva posledice koje negativno utiču na njegovo mentalno zdravlje.

“Moramo razlikovati disciplinu od kazne jer to dvoje nije isto. Disciplinovati znači podučavati. Kažnjavanje nije jedina stvar koja može da podstakne decu da uče na sopstvenim greškama, postoji mnogo efikasnijih načina podučavanja. Na kraju dana, svi želimo da odgajamo decu koja dobro rasuđuju i čine pravu stvar kada mi nismo tu da im kažemo šta da rade“, objašnjava psiholog.

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas