Prepoznajte manipulatore: Tri stvari koje će otkriti njihovo pravo lice

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Prepoznajte manipulatore: Tri stvari koje će otkriti njihovo pravo lice

Ne dozvolite da vam se uvuku pod kožu.

Napad, prikazivanje sebe kao žrtve i poricanje događaja je nešto što manipulatori odlično rade.

Ukoliko osećate da vaš odnos sa nekom osobom nije baš dobar, a možda ne umete da objasnite zbog čega i šta je to što vam prouzrokuje nelagodu, možda se radi o tome da imate susret sa manipulatorom.

Lajfkouč Ana, objasnila je koje su to najčešće stvari koje manipulatori veoma dobro rade:

1. Poriču događaje, okolnosti, situacije, da se vi pitate jeste li dobro videli svojim očima i čuli svojim ušima. Teraju vas da propitujete svoj zdravi razum.

2. Ukoliko želite da dokažete neku pravdu, iznesete istinu na videlo ili im nešto objasnite, onda vrlo lagano kreću u napad.

3. Zamene ulogu napadača/žrtve. Bukvalno učine da vi ispadnete napadač i krivac, a oni žrtva.

– Prepoznajete li nešto od navedenoga u nekom od svojih odnosa? Ako se i jedno često ponavlja, teško je izdrživo. Ukoliko je svo troje, pod hitno je vreme da krenete da se zauzimate za sebe i svoj mir – navodi Ana i dodaje:

– Prvo razjasnimo najvažnije: neko nas može manipulisati samo ako mu to dozvoljavamo. Ok, može se dogoditi da nekoga tek upoznamo, pa shvatimo da voli da manipuliše, nakon čega postavimo jasne granice, ne dopuštamo da se više tako odnosi prema nama ili se odmaknemo.

Međutim, ako kažemo da nas neko stalno manipuliše, a i dalje biramo da ostajemo u tom odnosu, to već mi dopuštamo (govorimo o odraslim osobama, izuzetak su deca zavisna od roditelja, koji koristi manipulaciju).

Čini li vam se da vas neko manipuliše i naporno vam je u tom odnosu, jedine su opcije da se menjate ili vi ili druga osoba, ili oboje. Ne dođe li do promene u vama, ni u drugome, pa se odnos nikako ne popravlja, vreme je da preduzmete potrebne akcije.

Hoćete li se odlučiti da se zauzmete za sebe, kažete stop manipulacijama i zamornim igricama, i da se oslobodite nezdravih odnosa?

Ako vi volite da manipulišete, pitanje je jeste li svesni toga ili ne? Verovatno ne.

Moguće je da želite da privučete pažnju, umanjite vlastite komplekse i nesigurnosti, pa se sve vrti oko vas, jer u sebi nosite neisceljene rane, pa ih pokušavate ublažiti tražeći validaciju spolja – kaže lajfkouč.

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas