Ova namirnica poboljšava varenje i zdravlje debelog creva

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Ova namirnica poboljšava varenje i zdravlje debelog creva

Verovatno ste čuli da grickanje orašastih plodova može biti pravi izbor za vaše zdravlje. Ovo namirnica sadrži polinezasićene masti koje mogu pomoći u smanjenju holesterola i poboljšanju zdravlja srca. Evo orašastog ploda koje može biti dobro za varenje.

Potrošnja badema povećava butirat, vrstu nusproizvoda mikrobiote koji je povezan sa brojnim zdravstvenim prednostima. Ove „dobre“ bakterije pomažu u razgradnji dijetalnih vlakana u debelom crevu i poznato je da su glavni izvor energije za ćelije debelog creva.

Naučnici su okupili 87 zdravih odraslih osoba za kontrolisano ispitivanje. Tokom četiri nedelje, jedna grupa je jela dve šake celih badema, druga dve šake mlevenih badema, a kontrolna grupa je jela mafin umesto svoje uobičajene užine.

Na kraju četiri nedelje, istraživači su analizirali sastav i raznolikost crevne mikrobiote učesnika, kao i druge faktore koji se odnose na zdravlje creva i varenje.

Kao rezultat toga, iako su bademi imali ograničen uticaj na sastav mikrobiote creva, učesnici koji su jeli badem doživeli su značajno povećanje nivoa butirata u crevima.

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas