Ne bacajte jabuke! Naučite kako da ih zamrznete i sačuvate za neki ukusan kompot ili pitu

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Ne bacajte jabuke! Naučite kako da ih zamrznete i sačuvate za neki ukusan kompot ili pitu

Svako ko ima svoje stablo jabuka zna koliko može biti frustrirajuće kada rod postane prevelik, a svi džemovi, sokovi i kompoti već napravljeni. I pored deljenja sa komšijama i prijateljima, često se postavlja pitanje: šta dalje? Tradicionalne metode čuvanja voća, poput sušenja ili pripreme zimnice, nisu jedini način da produžite svežinu jabuka.

Zamrzavanje je praktična i efikasna metoda koja omogućava da jabuke čuvaju svoje vitamine, minerale i ukus tokom cele zime, a pritom vam štedi vreme u pripremi budućih kolača, pita, kompota ili napitaka. Bilo da se radi o celim jabukama, kriškama, pireu ili jabukama u sirupu, pravilno pripremljene i zamrznute jabuke mogu postati nezamenljiv sastojak zimskih poslastica.

Zašto zamrzavati jabuke i koje sorte odabrati?

Zamrzavanje jabuka nije samo praktično, već i nutritivno korisno. Ova metoda skladištenja omogućava da voće sačuva većinu vitamina i mikroelemenata, što ga čini odličnom opcijom za kolače, pite, štrudle, kompot ili čak aromatične napitke. Prilikom izbora jabuka za zamrzavanje, najbolje su sveže, blago nezrele i tvrde sorte, po mogućstvu kisele. Takve jabuke neće se gnječiti i zadržaće oblik tokom pripreme.

Prezrele, mekane ili oštećene plodove treba izbegavati jer mogu ukiseliti ili pokvariti ostatak voća u pakovanju. Svaka sumnjiva mesta ili modrice treba pažljivo ukloniti pre zamrzavanja, jer i mali komadići pokvarenih jabuka mogu uništiti kvalitet celog roda.

Priprema jabuka nije komplikovana

Pre nego što jabuke završe u zamrzivaču, potrebno ih je oprati i osušiti. Voće se može zamrznuti celo, presečeno, isečeno na kockice, kriške, četvrtine ili krugove. Ako planirate da koristite jabuke za delikatna jela ili kolače, preporučuje se guljenje kore.

Uklonite semenke i peteljku, a voće prema želji oblikujte. Kako bi se sprečilo potamnjivanje isečenih jabuka, preporučuje se potapanje u rastvor sa limunskom kiselinom (1 deo limunske kiseline na 5 delova vode) oko 15 minuta. Ova jednostavna priprema omogućava da jabuke zadrže svetlu boju i svež izgled, čak i nakon dužeg skladištenja.

Odmrzavanje i čuvanje je ključno za očuvanje ukusa i teksture

Najbolje je voće postepeno premestiti iz zamrzivača na donju policu frižidera, a nakon nekoliko sati završiti proces na sobnoj temperaturi. Tako odmrznute jabuke možete koristiti za kuvanje, pečenje ili pripremu napitaka.

Ako se planira sirup ili dodatni šećer, najbolje ga je dodati tek nakon odmrzavanja kako bi se sačuvala nutritivna vrednost i prirodna aroma. Ove metode omogućavaju da uživate u domaćim jabukama tokom cele zime, bez brige o gubitku ukusa ili vitamina.

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas