Jabuke i paradajz: Niste znali koliko mogu biti opasni u frižideru

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Jabuke i paradajz: Niste znali koliko mogu biti opasni u frižideru

Nekoliko saveta za pravilno čuvanje namirnica u frižideru, a posebnu pažnju obratite na paradajz i jabuke.

Većinu južnog voća ne bi trebalo da čuvate u frižideru, tvrdi Dajetlind Hanrijder, profesor prehrambenih nauka na nemačkom Univerzitetu Anhalt. Problem stvara gas etilen.

Taj gas proizvode jabuke, zbog čega će voće smešteno u njihovoj blizini brže truliti. Takav gas proizvodi i paradajz koji u frižideru brže gubi aromu. Avokado, kruške, smokve, nektarine, šljive takođe proizvode etilen.

Najosetljivije povrće na hladnoću su patlidžani. I dok se s paradajzom možda odlično slažu u jelima, njihova osetljivost na etilen ukazuje da ih treba čuvati dalje od njega.

Ako se ispravno čuva, na temperaturama od 10 do 13 stepeni, patlidžani mogu ostati sveži maksimalno deset dana.

Mahunarke ne bi trebalo čuvati duže od tri dana na hladnom i suvom mestu. Karfiol još i kraće, dan ili dva. Ako se pojave crne mrlje, to su plesni i karfiol više nije za jelo. Takva plesan čak može sadržati i otrovne, kancerogene sastojke. Ne pomaže ni ako se mrlje odstrane, jer pored njih na cvetu se nalaze i one nevidljive golom oku.

Šargarepe mogu biti u frižideru, ali ih treba ukloniti iz ambalaže u kojoj se pakuju u prodavnicama. Šargarepe zajedno mogu u frižideru da stoje nedelju dana, ali oprane, očišćene i skladištene pojedinačno biće dobre i četiri nedelje.

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas
Претрага
Close this search box.