Namirnice bogate proteinima koje treba da jedete ako želite da smršate

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Konzumiranje ove namirnice otprilike 30 minuta pre spavanja može pozitivno uticati na metabolizam

Hrana bogata proteinima pomaže u održavanju zdravlja i normalnoj izgradnji tkiva, posebno mišića.

Proteini su veliki biomolekuli izgrađeni od aminokiselina koje učestvuju u osnovnim životnim procesima.

Međutim, važno je napomenuti da iako proteinska dijeta može imati višestruke zdravstvene koristi, uvek je dobro imati uravnoteženu ishranu koja uključuje vitamine i hranljive materije koje su neophodne za vaše telo.

Proteini su veoma važni u ishrani, tačnije, oni su jedna od osnovnih grupa namirnica koje treba da jedete.

Za ishranu ljudi najčešće su životinjskog ili biljnog porekla.

Proteini koje proizvode mikroorganizmi se takođe koriste u medicini. Hrana bogata proteinima treba da bude uključena u ishranu da biste duže ostali siti i da biste izgubili težinu.

Jaja

Jaja su među najhranljivijim namirnicama na svetu.

Stoga nije iznenađujuće što su oni zaista jedan od najboljih izvora prirodnih proteina. Osim toga, pune su vitamina, minerala, zdravih masti i antioksidanata. Obogatiće vaš organizam vitaminima A, E, B5, B12, kao i gvožđem, jodom i fosforom.

Mogu se jesti u raznim oblicima za doručak.

Odlične su za mršavljenje, a takođe i ubrzavaju metabolizam.

Protein možete pronaći u celim jajima, ali uglavnom belance sadrži čist protein. Jedno veliko jaje sadrži do šest grama proteina. Jedini nedostatak jaja je što nisu pogodna za ljude koji su alergični na njih ili su vegani.

Plodovi mora

Tunjevina, losos, škampi i rakovi su bogati proteinima i kalijumom.

Masne ribe poput lososa sadrže omega-3 masne kiseline koje imaju neverovatne zdravstvene prednosti i veoma su hranljive.

Losos je riba sa visokim sadržajem zdravih masti, što znači da je puna zdravih omega-3 masnih kiselina. Takođe je odličan izvor proteina, koji u kombinaciji sa mastima izaziva veći osećaj sitosti.

Škampi su i odličan izvor zdravih masti, vitamina, minerala i posebni su po svom izuzetnom ukusu. Možete ih koristiti za pripremu ukusnih testenina, salata i namaza.

Međutim, njihov jedini nedostatak je niska dostupnost i visoka cena.

Tunjevina, kao i sve vrste ribe, ima nizak sadržaj masti i kalorija, ali je bogat izvor proteina. Takođe je odličan izvor omega-3 masnih kiselina koje jačaju zdravlje srca i mozga.

Meso

Meso je odličan izvor proteina. Možete jesti meso poput govedine, svinjetine, piletine i ćuretine.

Odlični su za izgradnju mišića, jačanje imuniteta i energije u vašem telu. Takođe, pomažu u sagorevanju kalorija i čine vas sitima.

Govedina nudi zaista veliku količinu proteina po porciji. Međutim, postoji razlika u tome koju vrstu govedine jedete. Čista govedina ima više proteina.

Pored toga, sadrži i gvožđe i vitamin B12. Pileća prsa su jedna od najpopularnijih životinjskih namirnica bogatih proteinima.

Preporučuje se da ih jedete bez kože jer sadrže manje kalorija. Samo 100 grama pilećih prsa sadrži čak 31 gram proteina.

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas