Morate isprobati ovaj trik sa aspirinom u vašoj bašti

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Morate isprobati ovaj trik sa aspirinom u vašoj bašti

Da li ste znali da upotreba aspirina u bašti može blagotvorno uticati na vaše biljke?

Možda ste skeptični u vezi sa ovim savetom, ali aspirin koji svi imamo u kućnoj apoteci zaista čini čuda za rast biljaka.

Acetilsalicilna kiselina je aktivni sastojak aspirina i dobija se iz salicilne kiseline, koja se nalazi u kori vrbe i mnogim drugim stablima.

Ovaj dobro poznati lek zaista može poboljšati zdravlje vaših biljaka.

Naime, biljke proizvode male količine salicilne kiseline kada su pod stresom i ta mala količina pomaže biljkama da se izbore sa napadom insekata, bore se protiv suše, ne dobijaju dovoljno hranljivih materija ili obole od bolesti.

Dakle, salicilna kiselina pomaže u jačanju imunološkog sistema biljke, baš kao i nama.

Razređeni rastvor aspirinske vode za biljke obezbeđuje ubrzano klijanje i izvesnu otpornost na bolesti i štetočine. Pokazalo se da aspirin u povrću povećava veličinu biljke i prinos. Ministarstvo poljoprivrede Sjedinjenih Država otkrilo je da salicilna kiselina proizvodi pojačan imuni odgovor u biljkama.

Jači imunitet priprema biljku za napad mikroba ili insekata, a čini se da ova supstanca održava rezano cveće duže živim. Salicilna kiselina blokira oslobađanje hormona koji stimuliše sušenje biljke nakon sečenja.

Rezano cveće će uz upotrebu aspirina duže biti sveže.

Da je ovo veoma koristan trik dokazao je test na Univerzitetu Roud Ajlend gde su prskali mešavinu aspirinske vode po svojim povrtnjacima i otkrili da biljke rastu brže i plodnije od kontrolne grupe koja nije primala aspirin. . Biljke su gajene na uzdignutim lejama sa navodnjavanjem i zemljištem bogatim kompostom, što je takođe doprinelo efektima primene aspirina na rast biljaka.

Savet za kraj:

Postoje neki potencijalni neželjeni efekti ako se aspirin koristi nepravilno: biljke mogu razviti smeđe mrlje i njihovo lišće se osuši. Najbolje je da biljke rano ujutru poprskate vodom u koju ste dodali aspirin, a takođe da ne ometate korisne oprašivače (obično se stavlja jedna tableta aspirina na 1 litar vode).

Naime, pčele i drugi oprašivači su najaktivniji kada sunčevi zraci dodirnu biljke, pa je ovaj period najbolji. Osim toga, nisu sve biljke pogodne za aspirin, ali se pokazalo da neko povrće poput patlidžana, paprike, paradajza i krompira dobro reaguje na njega. U svakom slučaju, aspirin, čija je cena veoma razumna, neće štetiti biljkama ako se pravilno koristi.

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas
Претрага
Close this search box.