Mnogi bacaju njegov deo, a nisu svesni šta rade: Ova namirnica je blago za naš organizam

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Mnogi bacaju njegov deo, a nisu svesni šta rade: Ova namirnica je blago za naš organizam

Mladi luk je obavezna namirnica na trpezi ovog proleća.

Podstiče detoksikaciju organizma i odlična je preporuka za salatu uz svaki obrok.

Mladi luk je izuzetno hranjiva biljka koja organizmu pruža niz zdravstvenih prednosti. Bogat je vitaminima i mineralima koji pomažu u prevenciji raznih bolesti.

Nutricionistički, mladi luk predstavlja idealnu kombinaciju luka i povrća. On je odličan izvor vitamina K i C, te vrlo dobar izvor vitamina A. Otkriveno je kako mladi luk oči štiti i od upala i prevencija je za makularnu degeneraciju (kliničko stanje koje rezultira gubitkom vida).

Puno je zdravstvenih dobrobiti koje pruža konzumacija mladog luka, a ovo su neke od njih:

Čuva zdravlje srca

Mladi luk je pun antioksidansa koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala koji oštećuju ćelije. Spomenimo i vitamin C koji će se pobrinuti da kolesterol i krvni pritisak budu pod kontrolom što je ujedno i zaštita od srčanih oboljenja.

Jača kosti

Uz vitamin C i K, mladi luk je zaštitnik zdravlja kostiju. Vitamin C je zadužen za proizvodnju kolagena, a vitamin K čuva gustoću kostiju.

Održava mladolik izgled kože

Ako govorimo o kolagenu, koži je potrebna kako bi ostala lepa i mladolika, a mladi luk organizmu pomaže pri proizvodnji kolagena kako bi se ona prirodnim putem obnovila.

Ublažava prehlade

Često se spominje kako mladi lik ima antibakterijska svojstva, stoga su odlični borci protiv prehlada i gripa. Njegovi sastojci podstiču izbacivanje sluzi iz respiratornog sastava.

Štiti vid

Pun karotenoidi, mladi luk će čuvati vaš vid i zdravlje očiju. Sadrži vitamin A koji podržava dobar vid i štiti oči od upala i makularne degeneracije.

Snižava holesterol

Mladi luk ima čak 6 sastojaka za koje se smatra da snižavaju holesterol. Uz to će ova namirnica povećati nivo “takozvanoga” dobrog holesterola. Zeleni luk će takođe delovati tako što će smanjiti i nivo šećera u krvi.

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas
Претрага
Close this search box.