Mali: Novi izveštaj kreditne agencije u oktobru – možda dobijemo „investicioni“ rejting već ove godine

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Mali: Novi izveštaj kreditne agencije u oktobru – možda dobijemo „investicioni“ rejting već ove godine

Potpredsednik vlade i ministar finansija Siniša Mali izjavio je, posle razgovora sa predstavnicima kreditne agencije Standard end Purs u Vašingtonu, da se njihov novi izveštaj za Srbiju očekuje u oktobru i da bi već ove godine naša zemlja mogla da dobije „investicioni“ kreditni rejting.

„Ja obično nisam veliki optimista, ali sad nakon ovog sastanka, malo sam optimističniji nego što sam bio pre. Imali smo dobar i konstruktivan sastanak, teška pitanja. Imali smo sastanak sa direktorom S&P za celu Evropu koji nas je pitao i oko naše ekonomije, naravno oko planova, ali takođe i oko regionalnih problema, odnosa Beograda i Prištine, situacije u BiH, svega onoga što utiče na kreditni rejting“, rekao je Mali.

Naglasio je da je kreditni rejting kao „krvna slika“ jednog organizma i da kreditne agencije hoće da ocene da li smo dovoljno zdravi da imamo „investicioni“ rejting.

“Ako uspemo to da ostvarimo, a očekujemo njihov naredni izveštaj u oktobru ove godine, onda smo stavili kao šlag na tortu na sve one reforme i sve aktivnosti koje smo proteklih 12 godina preduzimali kako bi naša ekonomija bila jaka, rasla i bila stabilna“, naveo je Mali, koji učestvuje na prolećnom zasedanju MMF i Svetske banke.

Ako uspemo, ističe, za naše građane i privredu će to značiti jeftinije izvore finansiranja.

„Samim tim i više investicija, nove fabrike, nova radna mesta, veće plate iz budžeta Republike Srbije, više novca i za veće penzije, tako da za naše javne finansije, za našu ekonomiju, najveća i najvažnija borba jeste borba za investicioni rejting“, rekao je Mali koji se sastao sa predstavnicima S&P u zgradi J.P. Morgan.

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas
Претрага
Close this search box.