Laptop vam se pregreva? – Evo osam načina kako da to sprečite

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Laptop vam se pregreva? – Evo osam načina kako da to sprečite

Pogrešna upotreba i neodržavanje vašeg laptopa mogu dovesti do njegovog pregrevanja, naročito kada je i napolju toplo. Ako pak znate kako da adekvatno ohladite svoj laptop, velike su šanse da će on trajati duže.

U nastavku možete pročitati osam jednostavnih načina koji mogu da vam pomognu da rešite ovaj problem.

Držite laptop na ravnoj i tvrdoj površini. Laptop se manje greje ako stoji na stolu, nego, recimo, na tepihu, krevetu ili pak vašim butinama. To je zbog toga što njegovi ventilacioni otvori nisu blokirani kada stoji na ravnoj i tvrdoj površini.

Brišite prašinu. Prašina takođe može delimično ili potpuno začepiti ventilacione otvore laptopa, zbog čega je važno da je redovno uklanjate s njegove površine i stvari u njegovoj blizini. Nemojte koristiti mokru krpu za brisanje laptopa, jer vlaga može uništiti pojedine komponente laptopa.

Koristite stalak za laptop. Bilo da je u pitanju postolje sa ventilatorom ili bez, ono će vašoj mašini omogućiti da „lakše diše“ i smanjiti ili eliminisati rizik pregrevanja. Ovakve stalke možete nabaviti u većini kompjuterskih radnji.

Uključite ventilator ili klimu. Ako je u prostoriji u kojoj koristite laptop vrućina, neizbežno je da će i on biti topliji nego inače. Paljenjem klime ili ventilatora u blizni laptopa, smanjićete i njegovu temperaturu.

Zaklonite ga od sunca. Ovo ne treba mnogo objašnjavati.

Ne opterećujte ga sa previše pokrenutih programa. Čak i najbolji laptopovi će imati loše performanse u slučaju da ste mu dali previše zadataka odjednom. Kod starijih modela, to izaziva pregrevanje, jer slabiji procesori i manja količina RAM memorije ne mogu da iznesu veliku količinu procesa.

Razmislite o tome kada sledeći put budete otvorili petnaest tabova u svom brauzeru, dok istovremeno radite u Fotošopu, slušate muziku i visite na Skajpu sa kolegama ili prijateljima.

Izmenite podešavanja. Ako koristite Windows, pratite sledeće korake: otvorite Control Panel, kliknite na Hardware and Sound pa na Power Options. U ovom prozoru kliknite na Change plan settings i izaberite opciju Balanced.

Ugaste laptop ako ne planirate da ga više koristite. Kao i vama, i vašem laptopu je potreban odmor. Što je duže uključen, to će se više grejati i raditi sporije. Čak iako ga ostavite zatvorenog da prenoći bez gašenja, velike su šanse da će sutradan biti kilav kao neispavana osoba, ali i brže dostići visoke temperature.

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas