Folkloraši „Bunjevačkog kola“ zablistali na Međunarodnom festivalu „Leron“ u Hrvatskoj

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Folkloraši "Bunjevačkog kola" zablistali na Međunarodnom festivalu "Leron" u Hrvatskoj

Na 21. Međunarodnom festivalu folklora „Leron“, koji se tradicionalno održava u Vodnjanu, ansambl HKC „Bunjevačko kolo“ osvojio je prvo mesto.

Nastup mladih folkloraša iz „Bunjevačkog kola“ očarao je tročlani žiri koji ih je nagradio za instrumentalni virtuozitet, za sjajno predstavljanje izvornih plesova, kao i za raznolike i bogate nošnje. Da je žiri doneo ispravnu odluku potvrdila je i publika koja je naše sugrađane pozdravila ovacijama i gromoglasnim aplauzom.

– Predstavili smo se sa dvadesetominutnim blokom bunjevačkih igara i pesama koji je sastavljen od tri koreografije – „Splet bunjevačkih igara“, „Momačko nadigravanje“ (koreograf Marin Jaramazović) i „Bunjevačko momačko kolo“ (koreograf Stevan Tonković). Prikazali smo i dve vrste bunjevačkih nošnji, odnosno belu šlingovanu nošnju u prvom delu nastupa, a potom su na scenu izašle devojke u svili. Verujem da je i to doprinelo da dobijemo tu prvu nagradu koju nije bilo jednostavno osvojiti budući da su svi ansambli bili zaista dobri – priča Marin Jaramazović, vođa folklornog ansambla HKC „Bunjevačko kolo“ – Ova nagrada je motivacija i podstrek za sve nas.

Tokom petodnevnog boravka u Vodnjanu, članovi izvođačkog ansambla HKC „Bunjevačko kolo“ stekli su nova prijateljstva i bogatiji su za još jedno nezaboravno iskustvo.

– Osim što smo publici i žiriju pokazali ono što radimo tokom cele godine, imali smo priliku i da se upoznamo sa kulturom i tradicijom drugih učesnika. Na primer, učili smo Grke našim tradicionalnim igrama, a oni su nas podučavali njihovim. Bilo je vremena i za kupanje u moru. Zaista nam je bilo lepo – ističe Jaramazović.

Folkloraši „Bunjevačkog kola“ trenutno se pripremaju za učešće u manifestaciji „Vinkovačke jeseni“, a potom ih očekuju pripreme za veliki godišnji koncert koji će biti upriličen početkom decembra.

– Imali smo gostovanja u Hrvatskoj, Mađarskoj, putovali smo u Mostar, učestvovali smo i na gradskim manifestacijama „Dužijanca“ i „Interetno“, tako da je ovo za nas jedna dobra i plodna godina – zaključuju iz folklornog ansambla „Bunjevačkog kola“ koji ukupno broji oko 150 članova.

Inače, Festival „Leron“, koji se održava u Vodnjanu, tradicionalno organizuje italijanska zajednica iz ovog grada. Ove godine učestvovali su folklorni ansambli iz Hrvatske, Poljske, Srbije, Italije, Slovenije i Grčke.

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas