Evo najefikasnijeg načina da očistite kuhinjsku slavinu od kamenca

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Evo najefikasnijeg načina da očistite kuhinjsku slavinu od kamenca

Kamenac koji se skuplja na kuhinjskoj slavini zaista je teško iskoreniti, bez obzira na to koliko smo vredni i koliko redovno je čistimo.

Ako živite u oblasti sa tzv tvrdu vodu, onda ste dobro svesni da se na slavini u kuhinji nagomilava kamenac brzinom svetlosti. Sudoper i slavina zauzimaju glavno mesto u kuhinji, pa je, osim što moraju da funkcionišu besprekorno, važno i da dobro izgledaju, bez vidljivih mrlja od kamenca, nakupina nečistoća, ostataka deterdženta za ručno pranje sudova…

Treba napomenuti da je slavina najpogodnija za nakupljanje kamenca, na kome se, ako se ne ukloni, u tren oka nakuplja prljavština, ostaci deterdženta, kao i buđ, rđa itd.

Ako koristite sredstva namenjena za čišćenje ovo područje u kuhinji, uverite se da nisu sa agresivnim sredstvima koja mogu oštetiti slavinu i sudoper. Ako više volite „uradi sam“ metod, onda imamo odlično rešenje: pastu od sode bikarbone. Pomešajte nekoliko kašika sode bikarbone sa nekoliko kašika vode, pa dobijenu pastu nanesite krpom na slavinu i oribajte sunđerom. Rezultat će biti zapanjujući!

Alkoholno sirće je takođe odlično rešenje: poprskajte ga po slavini, ostavite nekoliko minuta i izribajte sunđerom.

Limunov sok ili trljanje tvrdokornih naslaga limunom takođe će učiniti vaše slavine sjajnim i mirisnim. Ukoliko primetite da voda sporije otiče, kamenac se najverovatnije nakupio u samoj slavini, odnosno u raspršivaču za vodu koji se nalazi na svakoj modernoj slavini, tzv. aerator. Izvadite ga iz slavine tako što ćete odvrnuti ‘glavu’ kleštima i odvojiti mrežicu ​​od gumene trake i prstena na glavi. Tu mrežicu ​​tretirajte mekšom četkicom za zube na koju ćete staviti sirće, sodu bikarbonu, limunov sok ili neko hemijsko sredstvo i kamenac će nestati, a vi ćete ponovo imati normalan mlaz vode. Ili stavite mrežicu ​​u čašu sirćeta preko noći i oslobodite se kamenca.

Preporučuje se čišćenje najmanje tri ili četiri puta godišnje.

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas
Претрага
Close this search box.