Da li znate šta se dešava u vašem telu dok gledate utakmicu?

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Da li znate šta se dešava u vašem telu dok gledate utakmicu?

Kada naš tim pobeđuje ili igra dobro, naš mozak, kao i u drugim prijatnim situacijama, počinje da oslobađa neurotransmiter dopamin, koji je odgovoran za regulaciju centara nagrađivanja i zadovoljstva.

Nasuprot tome, kada naš tim igra loše ili gubi, mozak proizvodi kortizol, hormon koji se proizvodi u nadbubrežnim žlezdama koji se proizvodi kada smo pod stresom. Ili još gore, pored kortizola, mozak može početi da proizvodi manje serotonina, što dovodi do povećanog osećaja besa i depresije.

Pošto naše telo uvek teži da prati naše mentalno stanje, kada se osećate anksiozno pre ili tokom utakmice, verovatno niste to mislili. Naime, nekoliko studija je, napominje, pokazalo da ljubitelji sporta mogu da osete intenzivnu anksioznost pred veliku utakmicu, baš kao i sami igrači.

Razlog za to su neuroni koji se nazivaju neuroni ogledala, koji nam, jednostavno rečeno, pomažu da se stavimo ‘u tuđe cipele’ i zamislimo kroz šta neko drugi prolazi u određenom trenutku.

Ta osećanja se pojačavaju kada gledamo igrača ili tim čiji smo navijači.

I mada ne možemo da osetimo zadovoljstvo kada promaše gol koliko i oni sami, ni sreću koju osećaju kada ga ubodu, zahvaljujući ovim neuronima možemo donekle doživeti igru u kojoj zapravo ne učestvujemo. Osim toga, gledanje fudbala može uticati na nas povećanjem pulsa do nivoa povezanih sa intenzivnim vežbanjem, a kada naš tim pobedi, možemo osetiti tzv. stanje pobude.

Ako vaš tim pobedi u utakmici u ponedeljak uveče, verovatno ćete biti veoma iscrpljeni u utorak ujutru, zbog povećane proizvodnje hormona adrenalina.

Naime, kada smo pod stresom ili nervozni, kaže, adrenalin se luči iz nadbubrežnih žlezda, srce počinje da kuca brže, krvni pritisak raste, a krv se preusmerava u najvažnije delove tela kao što su srce i mišići, dok drugi i manje važni organi, poput digestivnog sistema, zatvaraju dotok krvi, što dovodi do osećaja ‘leptirića’ u stomaku.

Tako su, prema nedavnoj studiji navijači profesionalne hokejaške lige takođe imali značajno povećan broj otkucaja srca, čak jednak broju otkucaja tokom intenzivnog vežbanja, a naravno isto važi i za ljubitelje fudbala.

To, u kombinaciji sa povećanim stresom, možda nije problem za mlađu i zdravu osobu, ali može biti opasno za nekog hroničnog bolesnika ili gojaznu osobu. Takvi ljudi su izloženi znatno većem riziku od moždanog ili srčanog udara tokom utakmica svog omiljenog kluba ili reprezentacije.

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas
Претрага
Close this search box.