Da li nas žuta boja čini skoncetrisanijim? Kako boje utiču na nas?

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
da li nas žuta boja čini skoncetrisanijim? kako boje utiču na nas?

Boje osim što nam ulepšavaju prostor i naš stajling, one imaju mnogo veću ulogu.

Koliki je uticaj boja na čoveka, znali su još stari Kinezi i Egipćani koji su koristili boje za isceljivanje. Stari Kinezi su se zamotavali u crvene šalove i tako izlagali suncu kako bi uklonili ožiljke od malih boginja. Zapravo im je koža služila kao receptor, a crvena boja jača energetske procese, te stoga nije ni čudo što je ona bila izbor za rešavanje ovakvog problema.

Svima nam je poznata podela na „hladne“ i „tople“ boje, a kako zapravo one, reklo bi se na nesvestan način, utiču na nas?

Zelena za balans, žuta za učenje

Ako želite ravnotežu između mentalnog i duhovnok, ako vam nedostaje balansa, onda koristite zelenu boju kako biste podstakli isceljujuće potencijale organizma. Sa druge strane žuta će vam pomoći da aktivirate intelektualne aktivnosti i koncentraciju.

Crvena za energiju

Ako vam nedostaje energije ili samopouzdanja, crvena dolazi u pomoć. Ali isto tako čovek koji ima visok nivo energije, tj. ako se taj dan tako oseća, vrlo verovatno da će se dohvatiti crvenog komada odeće u svom ormaru.

Crna za moć i potencijal

Zapravo crna nije boja, ali zato ima snažan uticaj na ostale, te stoga ona daje značaj drugoj boji koja se nosi uz crnu. Crna je samo inicijalna energija kojoj je potrebna nadogradnja.

Crna boja traži realizaciju, drugu boju, pa može i nepovoljno da utiče ako je realizacija negativna.

Tako da crna u kombinaciji sa crvenom daje funkciju moći, dok sa zelenom pomaže uspostavljanju balansa.

Možete primetiti kod drugih, ali i kod sebe da tokom života imamo tendenciju da menjamo boje koje nosimo na sebi. To je zapravo odraz trenutnog stanja, ali i potrebe da se dovedemo u željeno stanje.

Kada čoveku „dosadi“ neka boja i prestane da je nosi ili menja boje u svom životnom prostoru, kako stručnjaci za boje i lečenje bojama kažu, čovek je ostvario ono što mu je potrebno.

A koja je simbolika boja?

Plava boja je obično vezana za smirenje, te je ona pogodna za prostorije gde je potreban mir, kao što je npr.soba u kojoj spavamo. Zelena boja asocira na prirodu, ali i novac, bela i roze na čistotu, nevinost. Žutu i narandžastu vezujemo za sunce i energiju, a ljubičastu za spiritualnost, ali i otmenost.

Kada biramo boje, pogotovo za naš životni prostor, treba voditi računa o njenoj simbolici i kako će uticati na nasa dok boravimo u toj njoj.

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas