Zdrave navike koje mogu poboljšati vaš život

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Zdrave navike koje mogu poboljšati vaš život

Koje su to zdrave navike koje treba da neguje svako od nas kako bi nam život bio bolji i kvalitetniji?

Dovoljno sna

San veoma utiče na opšte zdravlje našeg organizma. Nedovoljno sna ima uticaja na sve vitalne funkcije organizma, kao što su rad srca, dobra cirkulacija i mentalne sposobnosti. Ne zaboravite da je našem telu potrebno vreme za odmor, odnosno prilika da „napunimo baterije“. Iz tog razloga je potrebno dovoljno kvalitetnog sna.

Najbolje bi bilo da imate ustaljen ritam, odnosno da uvek u isto vreme odlazite na spavanje, kao i da se budite uvek u isto vreme. Što se tiče dužine spavanja, mišljenja su različita, ali preporučljivo je negde između 7 i 9 sati kvalitetnog sna. Kako biste lakše utonuli u san, bilo bi dobro da čitate knjigu umesto da gledate TV ili da skrolujete po telefonu.

Redovna fizička aktivnost

Da biste bili fizički aktivni nije nužno da idete u teretanu ili fitnes centar. Ukoliko izaberete trčanje, nisu vam potrebna nikakva ulaganja sem dobre volje i istrajnosti. Osim što je trčanje veoma zdravo za vaš imuni sistem, izuzetno dobro utiče na pozitivno raspoloženje kao i na priliv energije.

Umesto trčanja možete izabrati da vežbate kod kuće. Prednost je što vam ne treba skupa oprema kako biste telo doveli u dobru formu.

Na jutjubu možete naći mnoštvo videa, kako za početnike tako i za profesionalne sportiste. Na vama je samo da se pokrenete i da ne odustajete od zacrtanog cilja.

Čitanje

Kada ste poslednji put pročitali neku knjigu? Ne dozvolite da imate izgovore kao što je nedostatak vremena. Ako ne stižete u toku dana, pre spavanja sigurno možete pročitati nekoliko strana dobre knjige. Ne zaboravite da čitanje razvija maštu, empatiju, kritičko i analitičko mišljenje.

Istraživanja koja su rađena su pokazala da čitanje može ublažiti depresiju i smanjiti šanse za dobijanje Alchajmerove bolesti. Čitanje je veoma učinkovit način za dobijanje mentalnog i duhovnog nadahnuća.

Sunčevi zraci doprinose boljem raspoloženju

Vitamin D je veoma važan za celokupno zdravlje, a sunčeva svetlost pomaže u njegovoj proizvodnji. Osim toga, sunčeva energija izuzetno pozitivno utiče na raspoloženje. Dakle, veoma je važno da što više vremena provodite napolju. Koliko god da imate obaveza, ne zaboravite da je od presudne važnosti posvetiti vreme samo sebi. Ukoliko niste do sada, možda je sad pravo vreme da usvojite zdrave navike, koje će nesumnjivo poboljšati svaki segment vašeg života.

Meditacija

Meditacija je veoma bitna kako biste oslobodili svoj um od raznih misli koje vam se neprestano vrzmaju po glavi. Često nam se dešava da nismo svesni svojih misli a još češće da neke stvari radimo mehanički. Kako biste relaksirali i um i telo, neophodno je da svakodnevno provedete nekoliko minuta meditirajući. Možda će vam u početku biti nezgodno da se fokusirate na stanje bez misli, ali s vremenom, kada vam to postane rutina, shvatićete koliko je delotvorno. Tokom meditacije dah se usporava, a vi ste fokusirani na disanje. Na taj način ćete eliminisati stres i osećaćete se poletno i rasterećeno.

Naveli smo vam samo neke zdrave navike koje će vam poboljšati kvalitet života.

Na vama je samo da ih primenjujete i da budete istrajni. Tek kada shvatite da vam je zdravlje prioritet, moći ćete mnogo bolje da funkcionišete na svim životnim poljima.

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas
Претрага
Close this search box.