Zašto se javlja nekontrolisanja žudnja za slatkišima

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Zašto se javlja nekontrolisanja žudnja za slatkišima

Želju za šećerom jako je teško kontrolisati. Međutim, preveliki unos šećera može doprineti stvaranju niza zdravstvenih problema.

Jedan od načina da se izborite sa nekontrolisanom žudnjom za slatkišima jeste da upoznate mehanizam koji proizvodi neodoljivu želju da se pojede nešto slatko.

Stručnjaci Majk Krupan, doktor preventivne medicine, i Mehmet Oza, kardiohirurg, otkrili su zašto se u telu javlja želja za šećerom.

Navike

Kako se ispostavilo, žudnja za šećerom često je posljedica kondicioniranja sa vremenom. Drugim rečima, to je navika.

Imate stimulans, ponašanje i nagradu. U slučaju žudnje za šećerom, stimulans bi mogao biti završetak večere, ponašanje je jedenje slatkiša, a nagrada je kako se osećate – u ovom slučaju dobro – kaže doktor Krupan.

Hormon za ugodan osećaj koji se oslobađa nakon uživanja u omiljenom desertu zove se dopamin, a hormon koji reguliše nivo šećera u krvi zove se isnulin.

Kada jedemo šećer, insulin se povećava u primitivnim delovima našeg mozga, što je naš put do nagrade. To uzrokuje povećanje oslobađanja dopamina, zbog čega se osećamo dobro i pretvara naše ponašanje konzumiranja šećera u naviku – kazao je on, prenosi portal Hayat.

Kako bi otklonio naviku preteranog uživanja u slatkišima nakon jela, doktor Krupan predlaže pronalaženje zdrave zamene nakon večere kako bi “reprogramirali vaš mozak”.

To može uključivati ​​telefonski razgovor sa prijateljem, gledanje omiljene emisije ili opuštajuće kupanje. Takođe, visokokvalitetni slatkiši bez veštačkih dodataka mogu biti odlična zamena.

Hormoni gladi

– Drugi razlog zašto možda žudite za slatkišima mogao bi biti povezan sa grelinom, koji je hormon gladi – kaže doktor Oz.

Ne jedete dovoljno ili ne održavate uravnoteženu ishranu mogu biti razlog zašto vaše telo možda ne oslobađa dovoljno grelina.

– Jedna studija sprovedena na miševima pokazala je da su miševi koji nemaju gen za grelin receptor jeli manje slatke poslastice nakon punog obroka – objasnio je doktor Oz.

Unošenje zdravih ugljenih hidrata može pomoći. Kako bi vaš šećer u krvi bio uravnotežen, Oz preporučuje da jedete zdravu količinu proteina i hrane bogate vlaknima, to će vam dati gorivo koje vam je potrebno bez skokova šećera u krvi.

– Zdravi ugljeni hidrati uglavnom se nalaze u povrću poput šargarepe, boranije, luka, paradajza i paprike – kaže dr. Oz.

Nivo hormona

Ako ste se ikada zapitali zašto biste se mogli osećati kao da se nakon teškog dana morate prepustiti sladoledu, to može imati veze sa vašim nivoom serotonina. Serotonin pomaže u regulaciji raspoloženja, pa je potpuno logično da naše telo žudi za njim kada smo anksiozni, pod stresom ili depresivni.

– Poznato je da niži nivoi serotonina u mozgu dovode do želje za šećerom. Dijete bogate šećerom poboljšavaju raspoloženje i ublažavaju anksioznost. Znamo da je to lakše reći nego učiniti, ali upravljanje anksioznošću i stresom definitivno može pomoći u suzbijanju te želje za šećerom. – dodaje doktor Oz.

-Nivo kortizola raste pod stresom i može dovesti do toga osećate jaču glad, podstičući želju za šećerom – kaže Oz.

Kako bi se upravljalo nivoom stresa, Oz predlaže vežbanje joge, meditaciju, slušanje muzike ili pokušaj učenja drugih tehnika opuštanja.

Nedostatak sna

Ako ste nedovoljno naspavani vrlo je verovatno da će vam se tokom dana javiti potreba za dodatnim izvorom energije, zbog čega posežete za nezdravom, kaloričnom hranom i slatkišima.

– Nedostatak sna povezan je sa prejedanjem, posebno sa prekomernom konzumacijom nezdrave hrane – kaže dr. Krupan.

Pokušajte zaspati oko osam sati noću kako biste imali manju verovatnoću da ćete se prejesti slatkišima.

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas