Zašto mačka ne reaguje kada je zovete imenom?

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Zašto mačka ne reaguje kada je zovete imenom?

Da li ona uopšte prepoznaje svoje ime?

Pozvali ste mačku njenim imenom i ona nije odreagovala. Sigurno ste se pitali zašto vaša mačka ne reaguje kada je zovete, kao što to čine psi.

Da li mačke zaista prepoznaju svoje ime i hoće li na njega reagovati? Mačke su poznate po svojoj svojeglavosti, a njihova reakcija na pozivanje imenom može varirati.

Stručnjaci tvrde da mačke zapravo mogu prepoznati svoje ime, ali to ne znači nužno da će uvek odgovoriti na poziv. Mačke su veoma vešte u selektivnom biranju kada će ili neće reagovati na pozive. Ponekad ih možete podstaknuti da odgovore pozitivnim feedbackom, kao što su poslastice ili igračke, slično kao kod pasa.

Veterinari smatraju da prepoznavanje imena može biti rezultat pozitivnog pojačanja ili sposobnosti mačke da poveže svoje ime sa dobijanjem pažnje, hrane ili igre.

Razlikuje širok spektar zvukova

Važno je napomenuti da su mačke izuzetno inteligentne životinje. U kombinaciji sa svojim izvanrednim sluhom, koji im omogućava da čuju i reaguju na mnogo više od samo svog imena, mačke mogu razumeti i reagovati na širok spektar zvukova i situacija.

Takođe, mačke mogu razlikovati različite ljudske glasove. Na primer, često će reagovati na glas osobe koju vole, dok na glas nepoznate osobe ili gosta možda neće reagovati. Ova sposobnost omogućava im da razlikuju članove svoje porodice od stranaca, što može doprineti njihovom osećaju sigurnosti.

Takođe je zanimljivo napomenuti da ton glasa koji koristite kada zovete mačku može uticati na njen odgovor. Ljudski ton glasa može se povezati sa emocijama, bilo pozitivnim ili negativnim, i to važi za sve životinje, ne samo za mačke.

Prilagođavaju ponašanje

Na primer, visok ton glasa koji prati nagradu ili pažnju obično će izazvati pozitivan odgovor kod mačke, dok isti ton glasa koji prati nešto negativno, poput kupanja ili stavljanja u nosiljku, može izazvati negativnu reakciju.

Iako se ne može sa sigurnošću reći koje reči mačke razumeju, poznato je da koriste kontekstualne naznake kako bi prilagodile svoje ponašanje. Na primer, ako uvek najavite večeru pre nego što je date mački, ona će naučiti da je reč “večera” povezana sa hranom. Zbog toga je važno da ime mačke ne povezujete sa rečima koje bi joj mogle izazvati stres, kao što su “veterinar”, “automobil” ili “nosiljka”.

Možete testirati da li mačka prepoznaje svoje ime tako što ćete je jednostavno pozvati bez dodatnih signala. Ako mačka okrene glavu ili telo prema vama, to je znak da prepoznaje svoje ime. Ipak, treba imati na umu da su neke mačke jednostavno nezavisnije i mogu biti manje skloni da reaguju na pozive, što je deo njihove prirode.

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas