Sedam zdravstvenih prednosti trčanja

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Sedam zdravstvenih prednosti trčanja

Redovna fizička aktivnost mnogima je cilj, ali u praksi često ne uspemo. Ali važno je početi, i ako će vam biti lakše, vaš početni cilj ne bi trebalo da bude prevelik.

Na primer, ako odlučite da trčite, samo 15 minuta dnevno biće dovoljno da učinite mnogo za svoje telo i svoje zdravlje. Svi mi možemo da izdvojimo tih 15 minuta dnevno, a postoji velika verovatnoća da će vam vremenom apetiti rasti, zajedno sa vremenom koje trčite.

Ali da se vratimo na pomenutih 15 minuta. U nastavku smo odabrali sedam zdravstvenih prednosti trčanja koje će vam doneti samo 15 minuta trčanja dnevno.

Poboljšaćete zdravlje srca

Trčanje pojačava rad vaših srčanih mišića i pluća – jača srce i povećava kapacitet pluća. Vremenom će vam biti lakše da savladate druge stvari, kao što je penjanje uz stepenice ili hodanje do odredišta.

Biće lakše držati nivo stresa pod kontrolom

Trčanje je aktivnost koja pomaže u smanjenju hormona stresa i istovremeno stimuliše proizvodnju hormona koji doprinose opuštanju i pozitivnom raspoloženju.

Učićete brže i bolje pamtiti

Redovno trčanje će pozitivno uticati na delove vašeg mozga odgovorne za pamćenje i razmišljanje.

Može vam pomoći da izgubite težinu

Ako zadržite svoje trenutne navike u ishrani, trčanjem od 15 minuta svakog dana ćete sagoreti dovoljno kalorija da izgubite oko pola kilograma mesečno. Naravno, za veće gubitke potrebne su ozbiljnije aktivnosti i smanjeni unos kalorija.

Jačanje kostiju

Sa godinama može doći do gubitka gustine kostiju, što takođe može dovesti do osteoporoze. Vežbe kao što je trčanje pozitivno utiču na mineralnu gustinu kostiju.

Trčanje pomaže u održavanju zdravog krvnog pritiska i nivoa holesterola

Redovno trčanje pomaže u snižavanju krvnog pritiska u mirovanju, čime se smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara. Osim toga, trčanje može pozitivno uticati na nivo zdravog holesterola i istovremeno stimulisati enzime koji pomažu u smanjenju količine LDL holesterola u krvi.

Produžićete svoj životni vek

Samo 15 minuta fizičke aktivnosti dnevno, uključujući trčanje, može produžiti naš životni vek i smanjiti rizik od smrti.

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas