Premijerka Brnabić danas nastavlja učešće na Svetskom samitu vlada

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Premijerka Brnabić danas nastavlja učešće na Svetskom samitu vlada

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić danas nastavlja posetu Dubaiju, gde je na Svetskom samitu vlada očekuju bilateralni sastanci sa zvaničnicima i učešće na otvaranju Foruma vladinih usluga.

Premijerka će prisustvovati potpisivanju Memoranduma o razumevanju o saradnji u oblasti veštačke inteligencije između srpskog Ministarstva informisanja i telekomunikacija, Instituta za veštačku inteligenciju Srbije i Saveta za istraživanje napredne tehnologije UAE.

Memorandum će potpisati ministar Mihailo Jovanović, direktor Instituta Dubravko Ćulibrk i generalni sekretar Saveta UAE Fejsal Al Banai.

Premijerka je započela prvi dan na Samitu bilateralnim sastancima sa stranim zvaničnicima.

Ona se prvo susrela sa emiratskim ministrom za veštačku inteligenciju Omarom Sultanom el Olamom, sa kojim je razgovarala o mogućnostima i potencijalu te tehnologije.

Razgovarala je i sa egipatskim kolegom Mustafom Kemalom Madbulijem o mogućnostima zaključivanja sporazuma o slobodnoj trgovini između dve zemlje.

Brnabić je na marginama samita razgovarala i sa ministrom za toleranciju UAE, šeikom Nahjanom Bin Mubarak Al Nahanom, premijerom Kube Manuelom Marerom Kruzom, kao i sa osnivačem Svetskog ekonomskog foruma Klausom Švabom.

Susrela se i sa generalnim sekretarom Organizacije za ekonomsku saradnju (OECD) Matijasom Kormanom.

Govorila je na panelu „Budućnost mobilnosti“, gde je poručila da je železnica budućnost za mobilnost i da će Srbija nastaviti da ulaže u svoju železnicu, ali i navela šta sve Srbija čini na polju inovativnosti.

Posle panela je u izjavi medijima rekla da očekuje da sredinom godine Srbiju poseti američki novinar Takera Karlsona, sa kojim je razgovarala na ceremoniji otvaranja Samita u Dubaiju.

Brnabić je poručila i da je Srbija na vreme prepoznala značaj veštačke inteligencije.

Premijerka je tokom susreta sa direktorkom MMF Kristalinom Georgievom navela da očekuje rast BDP-a Srbije od 3,5 odsto, kao i da je Georgieva pohvalila srpsku fiskalnu politiku.

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas