Namirnice koje čiste jetru i organizam!
- Datum: 08.05.2024
- Izvor: Gradske info / Foto: Pixabay/Veganliftz
Sve što jedemo i pijemo tokom života prolazi kroz našu jetru.
Upravo zbog toga ovaj organ podnosi i apsorbuje sve naše loše navike u ishrani i svojim radom štiti naše telo.
Ako želite da učinite nešto dobro za svoj organizam, a samim tim i za svoju jetru, saznajte kako da je održite zdravom i čime da je „očistite“.
Masna i pržena hrana, nezdrava pića, alkohol i droge glavni su neprijatelji naše jetre, koja ima funkciju filtera u organizmu koji čisti organizam od štetnih sastojaka.
Ali upravo zbog teškog posla koji obavlja, jetra može biti veoma opterećena, a to može izazvati zdravstvene probleme. S obzirom na to da jetra nije povezana sa našim nervnim sistemom, bolesna jetra nas neće povrediti, pa je bolest veoma teško otkriti.
Ali dobra vest je da se jetra regeneriše i da se skoro svako oštećenje može popraviti.
Namirnice koje čiste jetru:
Beli luk – stimuliše proizvodnju enzima koji pomažu telu da izbaci toksine.
Agrumi – bogati vitaminom C, agrumi su snažan antioksidans koji pomaže jetri da brže apsorbuje štetne materije.
Cvekla – bogata flavonoidima, stimuliše rad jetre i poboljšava njen rad.
Zeleni čaj – katehin sastojak kojim je bogat ovaj čaj je snažan antioksidans koji čisti organizam.
Zeleno lisnato povrće – spanać, kelj, blitva i zelena salata su puni hlorofila i veoma su efikasni u neutralisanju i izbacivanju toksina iz krvnog sistema.
Ananas – pun je vitamina C i deluje kao prirodni diuretik koji oslobađa organizam od toksina.
Nana – listovi nane su bogati flavonoidima koji deluju kao moćni antioksidansi.
Đumbir – veoma moćan antioksidans koji ubrzava metabolizam, pomaže u izbacivanju masti iz tela.
Orasi – sadrže velike količine omega-3 masnih kiselina i aminokiselina koje ubrzavaju proces detoksikacije.
Kupus – kao i brokoli i karfiol, kupus snažno utiče na enzime jetre, koji regulišu i ubrzavaju njen rad.