Mirisom ruže do boljeg pamćenja

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Mirisom ruže do boljeg pamćenja

U studiji koju je sproveo Frajberg Institut u Nemačkoj, zadatak ispitanicima je bio da mirišući ružu uče reči japanskog jezika. Rezultati ispitivanja su pokazali da su oni koji su tokom učenja i sna, bili izloženi mirisu ruže, uradili bolje test provere znanja reči, za čak 8,5 posto. Svih 165 ispitanika je naučilo 40 novih reči tokom tri dana.

Zašto mozak uči bolje uz pomoć mirisa

Kada učimo, bolje pamtimo ako imamo neki osećaj povezanosti, ako je učenje jedan deo šireg konteksta. U ovom slučaju miris je element povezivanja. Ljudi uče pomoću asocijacija, povezivanjem, pa su i ispitanici ovog nemačkog eksperimenta na ispitu koji su imali nakon učenja reči, mogli da koriste ruže kako bi se “podsetili” gradiva.

“Miris ruže je korišćen kao vrsta signala, kao ključ, koji dok učimo, pomaže mozgu da poveže informaciju i pojača je. Na taj način, sledeći put, kad opet osetimo opojnu ružu, vraća se znanje koje smo usvojili tokom procesa učenja”, rekao je za RTS Pavle Anđos profesor na Biološkom fakultetu.

Učenje tokom spavanja je san mnogih studenata, a poznato je da se čuvanje upamćenog dešava posebno u fazi dubokog sna. Ako je mozak već povezao informaciju sa istim mirisom tokom dana, on noću može pomoći da se informacije uskladište u dugotrajnoj memoriji. Tokom sna će se aktivirati iste nervne ćelije, koje su se već aktivirale u budnom stanju tokom učenja.

Profesor Anđos smatra da “miris ne pomaže u dugoročnom pamćenju, već samo tokom prvih dana, kao ni pri kampanjskom učenju, i naravno, ne pomaže u svim vrstama učenja”. Može pomoći da se brže postigne maksimum učenja, ali za praktično znanje i učenje potrebno je više vremena i truda.

Zapravo, upotreba mirisa ne štiti od zaborava, jer se njegov efekat može jasno uočiti samo kada su ga ispitanici koristili kako bi se setili reči, tokom prvog testa vokabulara, neposredno nakon faze učenja. Nedelju dana ili čak mesec dana kasnije, efekat koji opojna ruža ima značajno je oslabio.

Većina naučnika je saglasno da se slični rezultati mogu postići i sa drugim mirisima, poput lavande, pomorandže ili mnogih drugi, i da mogu pomoći pri učenju, makar na kratko vreme. Još uvek stručnjaci tek otkrivaju na koji način mozak pamti i skladišti naučene informacije i na koji način se ovaj proces obavlja tokom sna.

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas